Evenimentul Zilei > Social > FLOTĂ de intervenție pe apă pentru IGSU. O MAVĂ MARITIMĂ și PATRU NAVE FLUVIALE
FLOTĂ de intervenție pe apă pentru IGSU. O MAVĂ MARITIMĂ și PATRU NAVE FLUVIALE

FLOTĂ de intervenție pe apă pentru IGSU. O MAVĂ MARITIMĂ și PATRU NAVE FLUVIALE

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, anunță dezoltarea unui proiect european, în valoare de 45 de milioane de euro, prin care vor fi achiziționate patru nave de salvare, una pe mare și patru fluviale, în Delta Dunării și pe Dunăre.

Raed Arafat a explicat, la Constanța, fiind prezent la bilanțul ISU Dobrogea pentru 2018, că printr-un proiect maritim european “urmează să repunem pompierii pe mare”, așa cum a fost în anii 80. “Caietul de sarcini este finalizat, urmează să înceapă licitația și înseamnă că în următorii doi, trei ani trebuie să pregătim ISU Dobrogea să reintre inclusiv pe mare, cum a fost înainte. Pentru că asta nu este o premieră, în anii 80, din ce știu, am mai avut nave care au fost casate și după asta pompierii au rămas doar până în zona costieră și s-au oprit acolo”. În prealabil, s-au efectuat o analiză și un raport, cu ajutorul unui grup de experți de la Marina Franceză, care asigură intervenția de căutare salvare și de stingere în zona Marsilia.  

Secretarul de stat, Raed Arafat, a ținut să precizeze că pompierii care vor interveni pe mare în acțiuni de salvare nu vor obstrucția activitatea altor structuri de salvare pe mare. “Nu este o înlocuire a altor instituții și este mai degrabă o completare a unui segment care aparține pompierilor și asta mai ales este partea de stingere pe vase. Gândiți-vă, sunt atâtea vase care sunt în larg cu pasageri, cu turiști, iar un incendiul pe un vas de acest gen necesită intervenția unor experți de stingere și de căutare salvare, inclusiv în interiorul vasului. Acest lucru urmează, sper să realizăm în următorii doi trei ani”.

Proiectul european are alocat o sumă 45 milioane de euro, potrivit lui Raed Arafat. Include o navă maritimă mare și trei sau patru vase mai mici pentru zona Deltei Dunării și pentru Dunăre. Va fi un procedeu de achiziție prin licitație internațională. Raed Arafat a vorbit și despre numărul incă mic al scafandrilor din IGSU, “norocul nostru este că ne mai ajută și colegii de la Ministerul Apărării”. DSU intenționează să formeze scafandri pentru toate județele care au ape interioare, râuri, lacuri și la mare. În privința activității pe 2018 a ISU Dobrogea, Raed Arafat a spus că pompierii trebuie felicitați. "Luând în considerare provocările și toate riscurile care au fost prezentate la bilanț, eu zic că rezultatele ISU Dobrogea sunt foarte bune. Este loc de mai bine însă ce au făcut colegii noștri și cu ce au la dispoziția lor, eu zic că au făcut foarte bine și sunt de felicitat”.