Potrivit spuselor lui Florin Cîțu, informațiile apărute în spațiul public, privind majorarea vârstei de pensionare și eliminarea pensionării anticipate sunt doar frânturi din acest plan de reformă. El a comentat aceste aspecte într-o declarație publică înainte de ședința conducerii PNL, de la Parlament, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor legată de pensii.

„Nu avem un plan clar prezentat până acum, nu a fost o discuție despre pensii anticipate sau alte pensii. Se discută despre reforma sistemului de pensii, iar obiectivul acestei reforme este sustenabilitatea. Ştim foarte bine că în România, și nu numai în România, la nivelul UE, există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii, care în câțiva ani de zile sau în 10-15 ani de zile s-ar putea să aibă o problemă de sustenabilitate. Astfel avem nevoie de această reformă”, a declarat premierul Florin Cîțu.

El a precizat că măsurile propuse pentru reformarea sistemului de pensii nu sunt noi. Acestea apar în diferite documente și strategii guvernamentale și au fost făcute publice.

„Nu este nimic nou. Aceste reforme sunt deja prezentate în strategia fiscal bugetară care este publică, în programul de convergență, care cred că este şi el public, și ele vor fi transferate și în PNRR. Nu este nimic în plus sau altceva. Dacă dumneavoastră studiați până acum vedeaţi că există recomandări de țară din planul convergenţei în 2019 -2200 pentru guvernele anterioare. Ceea ce face acest guvern astăzi este să repare ce au stricat pesediștii în ultimii ani, dar și în ultimii ani de zile când nu s-au făcu reforme. Asta face acest program de reforme astăzi”, a mai spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu
Florin Citu

Ce prevede reforma pensiilor asumată prin PNRR

În ultimul timp, în spațiul public au apărut informații despre un plan de reformă a pensiilor care a fost asumat prin PNRR. Printre măsurile prevăzute se numără eliminarea pensiilor anticipate, creșterea vârstei de pensionare, dar și anularea Legii 127/2019 – noua lege a pensiilor, iniţiată de PSD.

De asemenea, cheltuielile cu pensiile urmează să fie menținute și să nu mai existe creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu. Majorări vor fi pentru beneficiarii de pensii minime ca să le permită să treacă peste pragul sărăciei.

Se mai propune introducerea unui nou sistem de pensii bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată.