Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu și Marcel Ciolacu s-au înțeles și pentru funcția de premier. Pentru unii vor fi surprize
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu s-au înțeles și pentru funcția de premier. Pentru unii vor fi surprize

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu s-au înțeles și pentru funcția de premier. Pentru unii vor fi surprize

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți seara că la finalul Biroului Executiv (BEx) s-a decis ca propunerea pentru rotaţia premierilor să înceapă cu un prim-ministru liberal. Anunțul premierului interimar vine la câteva ore după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu a precizat că social-democraţii au fost de acord cu rotaţia premierilor.

Florin Cîțu anunță că PNL nu renunță la întâietate

Florin Cîțu a transmis jurnaliștilor că votul din BEx al PNL nu lasă loc pentru alte interpretări: „S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premier, cu prima propunere venită din partea PNL. Asta este decizia.″ Mai departe redăm declarațiile preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, de la finalul negocierilor cu reprezentanţii PNL, UDMR şi ai minorităţilor.

„În momentul acesta, prin interiorul PSD există această decizie, că se poate merge prin rotaţie. Aşteptăm şi de la PNL o decizie în acest sens. Şi, după ce există o decizie că şi PNL acceptă prin rotaţie, atunci vom intra în negocieri şi vom hotărî.

Cred că totuşi ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere. PSD este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situaţie″, a declarat Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Marcel Ciolacu nu vrea ca Florin Cîțu să fie la conducerea guvernului

sursă: arhivă EvZ – Marcel Ciolacu și Florin Cîțu

Ulterior, liderul social-democraților a comentat și varianta amintită mai sus de Florin Cîțu. Așadar, când a fost întrebat dacă PNL ar putea avea întâietate în sistemul rotației premierilor, Marcel Ciolacu a replicat că era important ca trebuie să fie de acord cu rotația:

„Trebuie să luăm o decizie. Am luat o decizie, că este prin rotaţie. Urmează ca PNL să vadă dacă ia o astfel de decizie sau nu, ca să avem ce discuta, care e primul sau al doilea. Momentan în PSD există o astfel de decizie.″

Altfel, președintele PSD nu și-a schimbat declarațiile în ceea ce priveşte posibilitatea ca parlamentarii PSD să îl voteze pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier: „Cred că sunt întrebări la care am răspuns de zeci de ori şi eu nu m-am schimbat cu nimic.″ În finalul intervenției sale, Ciolacu a subliniat că are semnale că până la sfârşitul săptămânii va fi conturat noul guvern al României.