Florin Cîțu acuză că Marcel Boloș a furnizat informații false despre deficit

Florin Cîțu acuză că Marcel Boloș a furnizat informații false despre deficit Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul ministru al Finanțelor spune că Marcel Boloș trebuie să rectifice în regim de urgență o serie de informații catalogate drep „false”. Florin Cîțu subliniază că în declarația sa cea mai recentă, ministrul a menționat că ținta de deficit bugetar pentru anul 2023 este de 5,5%.

Florin Cîțu a transmis că ținta oficială de deficit este, de fapt, de 4,4%, iar ținta de 5,5% este cea pe care o dorește Marcel Boloș și premierul Ciolacu.

Florin Cîțu critică datele prezentate de Marcel Boloș privind deficitul

Ministrul Finanțelor trebuie să corecteze URGENT această informație FALSĂ. Ca să fie clar. Nu a fost aprobat NICIUN document oficial care să schimbe țintă de deficit pentru 2023.

Nu a fost SEMNAT niciun document oficial care să arate că a fost negociată o altă țintă în cadrul procedurii de deficit excesiv”, scria Florin Cîțu pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cîțu subliniază că România a intrat în procedura de deficit excesiv în 2020 din cauza politicilor fiscale adoptate în perioada 2017-2019. Pe atunci Marcel Ciolacu ocupa funcția de vicepremier și era un susținător al lui Dragnea.

El exprimă speranța că declarația ministrului este o eroare. Însă insistă asupra necesității unei corecții imediate. Altfel, susține Cîțu, acest lucru ar putea însemna că Ministrul de Finanțe nu respectă legislația în vigoare.

Totodată, el adaugă că agențiile de rating se confruntă cu dificultăți în evaluarea situației. Mai ales având în vedere discrepanțele dintre documentele oficiale și declarațiile ministrului.

Fără pachetul de măsuri e greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar

Luni, Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că, fără un pachet de măsuri, devine extrem de dificil să se menţină stabilitatea deficitului bugetar.

El a explicat că este posibil să fie necesare în viitorul apropiat măsuri suplimentare. Totul pentru a asigura respectarea ţintei de deficit de 5,5% din PIB.

Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB şi acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a declarat ministrul Boloş la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a subliniat că se referă la cheltuielile de capital provenite din surse diferite de fondurile externe nerambursabile și programele naționale.

marcel Bolos

Marcel Bolos Sursa foto: INQUAM_Photos

Boloș a menționat că aceste cheltuieli, cum ar fi construirea de săli de sport, cămine de cultură și bazine de înot, pot fi amânate pentru anul următor. Asta în lipsa unei alternative viabile pentru gestionarea cheltuielilor generate în perioada imediat următoare.

Acesta a accentuat importanța monitorizării cu atenție a acestor cheltuieli. În special în luna decembrie, deoarece acestea ar putea afecta ținta de deficit bugetar.