Florin Cîțu, despre reducerea cu 50% a accizei la carburanți: ”Nu se poate negocia. Automat intri în procedură de infringement”
- Maria Miron
- 23 februarie 2022, 18:00
Executivul ar fi decis să nu mai reducă cu 50% accizele la carburanți, măsura care promitea reducerea prețului la pompă cu 1, 2 lei. Ce măsuri va adopta Guvernul în criza energetică?
După Ce ministrul Finanțelor a anunțat reducerea accizelor la carburanți, liderul PNL, Florin Cîțu, a venit cu detalii.
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri, 23 februarie, că înjumătățirea accizelor la carburanți ar avea efecte negative asupra României: „Automat intri în procedură de infringement. Nu poate fi negociat cu Comisia Europeană scăderea cu 50% a accizei la carburant în România”. Cîțu a mai spus că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), trebuie să explice de ce a anunțat acea măsură după ședința coaliției.
Președintele PNL a menționat că în ședința de marți a coaliției de guvernare el a spus că este de acord cu propunerea PSD de înjumătățire a accizei la combustibil cu două condiții: dacă o astfel de măsură va duce la un preţ mai mic la pompă și dacă măsura este acceptată de oficialii europeni.
Florin Cîțu declară că nu știe dacă se va renunța sau nu la măsura de reducere a accizelor și că, dacă lucrurile ar fi fost puse în practică conform lui, românii ar fi avut acum mai mulți bani.
„ Măsurile pe care le propuneam eu, dădeau bani direct în buzunarele românilor”, spune Cîțu.
Întrebat dacă va cere demisia premierului Ciucă, liderul PNL a declarat că așteaptă un răspuns din partea Guvernului, cu privire la reducerea accizelor.
Florin Cîțu declară că măsurile luate de Executiv în domeniul economic nu trebuie să perturbe piața în mod brutat.
„PNL preferă măsuri care să nu intre cu bocancii în piață”, pentru că după ce va trece criza, economia va trebui să fie funcțională.
România – locul trei în topul statelor cu cele mai mari scumpiri
În altă ordine de idei, țara noastră ocupă al treilea loc în lista statelor UE care au înregistrat cele mai mari majorări de prețuri la energie electrică în luna ianuarie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pe primul loc se află Grecia, care a raportat majorări de prețuri de 5,4 ori mai mari la începutul acestui an, față de debutul anului 2021.
În aceeași perioadă de timp, Croația a înregistrat creșteri de preț la energia electrică de 4,9 ori mai mari, pe același loc cu Bulgaria.
Populația română s-a confruntat, începând cu luna ianuarie 2022, cu prețuri mai scumpe de 4,7 ori la energie electrică față de aceeași perioadă a anului trecut.
2022, anul în care prețurile ating un „nivel istoric ridicat”
Țările UE au luat măsuri variate pentru a împiedica creșterea prețurilor la energie să lovească prea puternic cetățenii.
Deși acestea au ajutat până acum să țină la distanță nemulțumirea populară, cele mai multe dintre ele au fost puse în aplicare pornind de la premisa că prețurile la energie vor scădea până în primăvară; experții spun că acest lucru este puțin probabil. O analiză realizată de banca ING arată că „este probabil ca prețurile să rămână la un nivel istoric ridicat” în acest an.
La aceasta se adaugă incertitudinea cu privire la o eventuală invazie militară a Ucrainei, ceea ce ar da peste cap calculele pieței gazelor.
„Dacă ne uităm la piețele futures, gazele naturale vor rămâne scumpe, și asta fără să luăm în considerare ce s-ar putea întâmpla cu prețurile dacă va izbucni un conflict în Ucraina”, a spus Tagliapietra.