Florin Cîțu a sprijinit eforturile de aderare ale Ucrainei la UE și NATO, încă din august 2021

Sursa: Twitter

În cadrul Summitului Platforma Crimeea, ce a avut loc în august 2021, senatorul Florin Cîțu a susținut, încă de pe atunci, integritatea teritorială a Ucrainei și aspirațiile sale democratice.

În cadrul Summitului din 2021, Florin Cîțu declara că „România continuă să ofere sprijin suveranității și integrității Ucrainei”.

Mai mult, Cîțu a transmis că anexarea peninsulei de către Federația Rusă este ilegală.

„În același timp, România continuă politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei”, spunea Florin Cîțu în 2021.

Statul român a încurajat Ucraina să facă demersuri, prin recunoașterea dreptului său de a face parte din structurile europe ori vestice.

„România sprijină aspirațiile Ucrainei de a deveni membră a comunității europene și euro-atlantice. De asemenea, Summitul de la București a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membră a Alianței”, a mai spus Florin Cîțu.

În cadrul Summitului Florin Cîțu sugera ca„ autoritățile ucrainene să urgenteze politici de reformă socio-economică, pentru a obține transformarea democratică a societății”, în vederea unei aderări ulterioare la UE.

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, front comun împotriva rușilor

Marcel Ciolacu tratează tensiuni din Ucraina cu maximă seriozitate și cere sancțiuni extrem de dure pentru Rusia. Liderul PSD susține că trebuie să existe mijloace prin care România să blocheze atât firmele rusești, cât și oamenii de afaceri ruși. Oficialul mărturisește că a discutat cu Florin Cîțu aceste aspecte, iar declarația comună ce va fi adoptată în Camerele reunite ale Parlamentului va cuprinde și "elemente din sancțiunile decise la nivelul UE asupra Rusiei".

Luni dimineață, în fața sediului PSD, Marcel Ciolacu a făcut declarații tranșante cu privire la acțiunile Rusiei. Acesta susține că trebuie aplicate măsuri mult mai dure, așa că România va căuta metode prin care să blocheze orice activitate a firmelor rusești, dar și a afaceriștilor ruși.

”Trebuie să existe un blocaj total pe teritoriul României al oricăror firme ruseşti şi al oamenilor de afaceri ruşi”, a spus Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate de România Rusiei, liderul PSD mărturisește că a avut deja discuții cu Florin Cîțu, președintele PNL. Cei doi stabilit ca Senatul și Camera Deputaților se reunesc luni, în ședință comună, în care se va adopta o declarație politică cu privire la situația din Ucraina, care va cuprinde „elemente din sancţiunile decise la nivelul UE”.

„Am vorbit cu domnul preşedinte Florin Cîţu şi am convocat împreună un plen comun pentru o declaraţie a Parlamentului României în ceea ce priveşte evenimentele din Ucraina. În această declaraţie vom veni şi cu elemente din sancţiunile decise la nivelul UE şi vrem să fim foarte bine înţeleşi că ceea ce se întâmplă în Ucraina în anul 2022 depăşeşte limitele de acceptare, un stat suveran este atacat şi, în acest moment, toată lumea ne uităm fără să intervenim mai ferm”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întreaga clasă politică din România trebuie să acționeze ferm

Liberalul  Cîțu este de părere că întreaga clasă politică trebuie să acționeze „ferm” în contextul războiului din Ucraina, iar Rusia să suporte consecințele acțiunilor sale.

„Este clar că trebuie să arate că toată clasa politică din România acţionează ferm în acest război, această invazie a Rusiei în Ucraina, dar trebuie să venim şi cu soluţii şi aici Parlamentul României, şi în discuţia pe care am avut-o cu preşedintele României, săptămâna trecută, este gata, în momentul în care este nevoie, să modificăm în legislaţie pentru a permite (…) să modificăm ceva în domeniul umanitar. Parlamentul României este gata să treacă orice astfel de legislaţie în regim de urgenţă ca (…) să fie totul aplicat legal chiar şi în ceea ce priveşte sancţiunile”, a precizat Florin Cîţu.