Florian Colde la Curtea de Apel. Judecătorii au rămas în pronunțare pe contestația controlului judiciar. Update
- Ionel Sclavone
- 6 august 2024, 10:48
Update: După aproximativ două ore de dezbateri, instanța a rămas în pronunțare cu privire la contestația formulată de grupul Coldea-Dumbravă-Trăilă pentru anularea măsurii controlului judiciar.
București. Florian Coldea s-a prezentat la Curtea de Apel București unde urmează să se discute contestația formulată împotriva controlului judiciar. Alături de el, au formulat plângeri fostul său coleg, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă.
Fostul adjunct al SRI a intrat în sala de judecată unde urmează să fie analizată contestația pe care a depus-o alături de ceilalți doi. El a făcut scurte declarații în care a explicat jurnaliștilor de ce a ajuns în instanță. Totodată, a precizat că a văzut opt din cele 22 de volume pe care le are dosarul DNA și că și-a putut pregăti apărarea.
Florian Coldea la Curtea de Apel București
Dosarul în care grupul Coldea - Dumbravă - Trăilă contestă măsura controlului judiciar are termen marți, 6 august la Curtea de Apel București. Pentru magistrați, pare că acest caz este foarte „fierbinte” drept care evită să-l preia. Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Dorul Trăilă au înregistrat în instanță, contestația încă din 17 iulie.
Dosarul a fost repartizat, inițial, unei instanțe condusă de judecătoarea Claudia Jderu, conform Jurnalul.ro. La termenul din 23 iulie magistratul a amânat judecata pentru studirea dosarului de urmărire penală.
Ulterior, printr-o altă decizie, din 26 iulie, președintele Curții de Apel a stabilit că dosarele repartizate completelor de vacanță, vor fi soluționate de instanța din ziua noului termen acordat, „conform planificării aprobate, cu respectarea funcției judiciare”.
Astfel, cazul a ajuns la judecătoarea Monica Constantinescu. Este judecătoarea care instrumentează, în apel, dosarul de fraudă cu fonduri europene care îl vizează pe Cătălin Hideg, denunțătorul celor trei. Omul de afaceri a apelat la grupul Florian Coldea – Dumitru Dumbravă – Doru Trăilă pentru a scăpa de condamnare. El a formulat denunțul în baza căruia cei trei sunt anchetați de DNA și au ajuns sub control judiciar.
Dosarul a ajuns la al treilea complet
În acest context, judecătoarea a solicitat, la rândul ei, ca dosarul penal ce-l vizează pe Florian Coldea să fie repartizat altcuiva. Cazul a primit termen pentru 6 august și a fost repartizat unui complet din care face parte și judecătorul Andrei Buliga. Acesta a fost promovat de la Tribunalul Giurgiu, după ce a pronunțat achitarea în cazul de corupție care-l viza pe medicul Mircea Beuran. Magistratul a apreciat că fapta nu există și a anulat probele DNA.
Judecătorul Andrei Buliga a l-a pus în libertate pe Liviu Dragnea. El a admis cererea de eliberare condiționată, după ce cauza a fost strămutată de la Tribunalul București la Giurgiu.
Gruparea Florian Coldea - Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă cere revocarea controlului judiciar impus de DNA. Termenul a fost stabilit, la Curtea de Apel București pentru 6 august.
DNA a extins urmărirea penală în cazul Florian Coldea
Pe 15 iunie, procurorii au extins urmărirea penală față de Coldea, Dumitru Cocoru, Doru Trăilă și de Dan Tocaci, pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat.
Procurorii susțin că în 2023, cei trei ar fi pretins de la primarul orașului Rovinari 600.000 de euro plus TVA. În schimbul banilor, au lăsat să se înțeleagă că pot influența instanțele pentru o hotărâre favorabilă edilului. Acesta a fost trimis în judecată de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. Prin intermediul bunicii sale, primarul le-ar fi plătit celor trei aproximativ 234.000 de euro, din suma negociată.
„În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani primite de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către societățile de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, inclusiv a unor contracte de consultanță”, se arată în actul DNA de extindere a urmăririi penale.