Florian Coldea nu mai predă la Academia SRI. Generalul a intrat în concediu fără plată

Florian Coldea nu mai predă la Academia SRI. Generalul a intrat în concediu fără plată Florian Coldea. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, nu mai predă la Academia serviciului de informații. Generalul în rezervă a decis să-și suspende raporturile de lucru și să intre în concediu fără plată.

SRI i-a emis un nou aviz de securitate fostului general de informații motivând că acesta este profesor la Academia SRI. Avizul pe care l-a deținut pe vremea când era ofițer activ i-a fost anulat după pensionare.

Florian Coldea s-a suspendat de la Academia SRI

Reprezentanții Serviciului Român de Informații au precizat că fostul adjunct a primit un nou aviz ca angajat civil. Florian Coldea a activat ca profesor în cadrul Academiei SRI. Oficialii serviciului au precizat că data la care i-a fost acordat noul aviz nu este de interes public.

„Generalului-locotenent (r) i-a fost eliberat un nou aviz pentru acces la informaţii clasificate, în conformitate cu normele legale în materie, respectiv Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în România, strict pentru exercitarea atribuţiilor noii funcţii de angajat civil la ANIMV, potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte”, arată SRI într-un răspuns către Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, raporturile de muncă dintre Florian Coldea și ANIMV au fost suspendate prin acordul părților. Mai exact, au arătat reprezentanții SRI, generalul în rezervă și-a luat concediu fără plată.

SRI

SRI. Sursa foto: Facebook

Cum se acordă avizele de securitate

În răspunsul transmis, reprezentanții serviciului de informații explică cum se acordă avizele de securitate de care a beneficiat și Florian Coldea. Conform regementărilor în vigoare, accesul la informații clasificate este permis doar anumitor persoane care dețin certificat de securitate sau autorizație de acces.

„În conformitate cu articolul 33 din «Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România» aprobate de HG nr.585/2002, accesul la informaţii clasificate este permis cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu”, se arată în materialul SRI.

Potrivit răspunsului, în cazul cadrelor proprii, SRI elaborează propriile reguli pentru avizarea și eliberarea autorizațiior de acces la informații clasificate. În cazul angajaților unor autorități și instituții publice, certificatul de securitate se acordă de către ORNISS. La baza acestora stau avizele acordate de SRI.

„Pentru cadrele proprii, conform art. 156 din «Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România» aprobate de HG 585/2002, SRI, în calitate de Autoritate Desemnată de Securitate (ADS) elaborează instrucţiuni interne privind verificarea, avizarea, eliberarea şi evidenţa certificatelor de securitate în scopul avizării de securitate şi eliberează prin conducătorul instituţiei autorizaţia/certificatul de acces la informaţii clasificate”, se mai arată în materialul SRI.

DNA

DNA. Sursa foto: Facebook

Florian Coldea cercetat de DNA

Fostul director adjunct al SRI este anchetat de procurorii DNA într-un dosar penal. Ancheta a pornit de la denunțul făcut de afaceristul Cătălin Hideg. Condamnat într-un dosar instrumentat de EPPO, la patru ani de închisoare, acesta susține că i s-au cerut bani în schimbul unei sentințe mai blânde.  Cătălin Hideg a susținut că banii ar fi ajuns, prin intermediari, și la Florian Coldea.

Fostul general SRI a fost pus sub control judiciar cu plata unei cauțiuni de 500.000 de lei.

Cătălin Hideg, denunțătorul de la DNA, susține că foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de eur. În schimbul banilor, aceștia urmau să-i obțină o pedeapsă cu suspendare în dosarul în care a primit, în prima fază, o condamnare de patru ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

 

Revista presei