Florian Bodog: Românii ar avea încredere în vaccinurile de la Cantacuzino
- Dana Lascu
- 3 mai 2017, 00:00
Ministrul Sănătății crede că soluția pentru stoparea valului antivaccinare, a epidemiei de rujeolă și rezolvarea crizei de vaccinuri e una singură: repornirea institutului bucureștean. Și asta pentru că, spune el, „românii aveau încredere în vaccinurile românești”
O fată de nouă ani şi zece luni, care era internată cu rujeolă la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, a murit marți, în urma unei bronhopneumonii. Acesta este cel de-al 24- lea caz de deces înregistrat în România în ultimele 14 săptămâni, de la izbucnirea epidemiei de rujeolă.
La nivel național, potrivit ultimelor date ale Centrului de Control și Supraveghere a Bolilor Transmisibile, până la 28 aprilie fuseseră înregistrate 5.119 cazuri de rujeolă, iar în 10 județe vaccinul ROR lipsea.
10.000 de doze ROR, distribuite zilele acestea
„În această săptămână va intra prima cantitate de ROR, adică cele 10.000 de doze pe care le-am colectat de la toate depozitele din țară (...). Aceste doze sunt așteptate să ajungă la Unifarm sau DSP-uri în această săptămână, iar celelalte 110.000 de doze vor ajunge săptămâna viitoare. Cele 10.000 de doze vor fi trimise cu prioritate în județele în care sunt probleme”, a explicat, ieri, Florian Bodog. Ministrul Sănătății a subliniat, însă, și că părinții nu se înghesuie să-și vaccineze copiii în județele unde mai sunt doze de ROR, în ciuda numărului mare de cazuri de rujeolă înregistrate.
Vaccinurile românești, posibila soluție
Florian Bodog crede că o soluție pentru a crește încrederea în vaccinuri ar fi repornirea producției la Institutul Cantacuzino, oprită din 2010. Marea problemă e că, în cei șapte ani care au trecut de atunci, Institutul și-a pierdut acreditările și nici măcar nu are manager. Ministrul a vrut, inițial, să numească pe cineva din Agenția Națională a Medicamentului la conducerea Institutului, dar, potrivit Legii cercetării, viitorul șef poate fi doar un cercetător de grad 2. Ministrul a dat asigurări, că cel mai târziu, săptămâna viitoare, Cantacuzino va avea manager. „Caut cea mai bună soluție și voi discuta cu toți cercetătorii care sunt disponibili și care doresc să meargă acolo, în așa fel încât să mă asigur că voi alege cea mai potrivită persoană care este motivată la fel de mult ca și mine să pornim producția de vaccinuri la Cantacuzino”, a spus demnitarul. Bodog crede că aceasta este soluția pentru a potoli furia antivaccinare declanșată de câțiva ani încoace.
„Avem o scădere a încrederii românilor în vaccinuri datorită acestor pseudo oameni de știință care fac tot felul de declarații, și știm că românii aveau încredere în produsele Cantacuzino, aveau încredere în produsele românești. (...) Eu consider că dacă am putea produce vaccin în România, toate aceste situații pe care le avem în momentul de față cu vaccinurile ar putea fi evitate”, a conchis ministrul.
Studiu pe 96.000 de copii: vaccinul ROR nu are legătură cu autismul!
Un nou studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane pe 21 aprilie anul curent arată, din nou, că nu există nicio legătură între vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei și autism. Cercetătorii americani, care au studiat 95.727 de copii vaccinați și nevaccinați cu ROR, au ajuns la concluzia că serul nu are nicio legătură cu apariția afecțiunii, nici măcar în rândul micuților considerați a fi „la risc”, adică aceia care au un frate sau o soră diagnosticați cu autism. Ba chiar mai mult, studiul arată că vaccinul ar putea avea efecte benefice! Spre exemplu, în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani aflați la risc și nevaccinați, 23 din 269 (8,6%) au fost diagsnosticați cu autism, în timp ce în rândul celor vaccinați din aceeași categorie de vârstă doar 30 din 796 (3,8%) au dezvoltat această afecțiune, notează Huffington Post, citând Reuters.