Editura Evenimentul si Capital

Florian BICHIR: „La CNSAS, Dumnezeu și Dracul viețuiesc în aceeași arhivă!” „Democraţia NU mai permite apariţia unui TĂTUC PROVIDENȚIAL”

Autor: | | 0 Comentarii | 8860 Vizualizari

Florian Bichir, jurnalist, istoric, teolog și doctor în științe politice, a acordat un interviu săptămânalului Mesagerul de Neamț, în care face o analiză a societății românești. Printre subiectele abordate, editorialistul EvZ vorbește despre politicieni, CNSAS, referendum și Biserică.

Un interviu acordat de jurnalistul Florian Bichir săptămânalului Mesagerul de Neamt scoate la iveală fapte mai puțin știute din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Sunt dezvăluiri, unele în premieră, expuse atât în ediția online cât și în ediția print.

„– Sunteţi istoric şi jurnalist, doctor în ştiinţe politice şi teologie, absolvent al Colegiului Naţional de Apărare şi fost membru în CNSAS. Cum se ”pupă” ştiinţele politice cu teologia şi jurnalismul cu istoria?

Se pupă, ca să folosesc termenul dvs., foarte bine. Sunt compatibile. Vă pot da exemple de teologi marcanți care au fost jurnaliști de excepție: Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Gheorghe Racoveanu… Istorici la fel, pentru că toți oamenii de cultură publicau în ziare, în periodice. Nicolae Iorga nu a condus un cotidian, ”Neamul Românesc”? Vasile Pârvan, Xenopol, toți publicau. Și toți au făcut politică… Eu încerc să scriu istorie, nu neapărat să fac istorie! Știu că Otto von Bismarck spunea că ”E mai important să faci istorie, decât să o scrii”, dar eu vreau deocamdată invers.

– Perioada petrecută la CNSAS v-a şocat în vreun fel? Ce anume v-a şocat?

Șase ani minunați! M-am simțit ca la o bursă. Am făcut ce îmi place, cercetare, și mai primeam și bani pentru asta! Am fost șocat când am văzut niște turnătorii ordinare. Soți care își turnau soțiile, viceversa, delațiuni cumplite… Omul este, câteodată, un animal fără scrupule. Dar nu vreau să-i judec eu. Există o Judecată divină, dincolo de asta, administrativ-pământească!

– Există persoane despre care v-aţi schimbat părerea, după ce aţi stat cu ochii în dosare? Cine şi de ce? Spuneţi-ne măcar situaţii, dacă nu nume.

Există, dar nu vă pot spune. Chiar dacă mi s-a terminat mandatul, am un jurământ în Parlament!

– Va veni momentul când românii vor fi pregătiţi să afle adevărul din dosare?

Românii pot veni – și o fac conștiincios – să-și vadă dosarul. Nu îi oprește nimeni. Spre deosebire de alte state, cum e în Germania, unde poți să îți vezi doar propriul dosar, în România, legiuitorul – și eu cred că a făcut bine – a permis să își poată vedea dosarul până la gradul al patrulea. Adică și bunicii și străbunicii… Dar românii văd. Numai anul trecut au fost puse la dispoziția petenților 18.325 de volume. S-a menţinut, astfel, o medie zilnică de 14 vizitatori, în condiţiile în care spaţiile destinate studiului limitează numărul programărilor zilnice la maximum 20 de persoane, inclusiv însoţitorii.

– Este adevărul în dosare sau este doar adevărul uneia dintre părţi?

Adevărul este o noțiune filosofică. Depinde ce înțelegem prin adevăr. Există mai multe tipuri de dosare. De exemplu, dacă citești doar DUI (Dosarul de Urmărire Informativă), rămâi cu senzația că omul a fost urmărit, dizident. Ei bine, unii au, în același timp, și Dosar de Rețea, adică de colaborator. Lucrurile sunt mai complexe. În dosare găsești lucruri interesante, dar și porcării. Eu spun că, la CNSAS, Dumnezeu și Dracul viețuiesc în aceeași arhivă!

– Cât de necesari sunt acoperiţii din presă? Aduc servicii sau deservicii ţării?

Ofițerii acoperiți sunt o armă extrem de utilă a serviciilor de informații. În funcție de ce li se cere, pot fi benefici națiunii sau pot ajuta doar la jocurile unor conducători vremelnici, care vor imagine.

* Referendumul și Biserica

– Care e părerea dvs. cu acest referendum despre Adam şi Eva? Referendumul pentru familia tradiţională este despre Adam şi Eva sau despre altceva?

Sunt naționalist, da, și sunt un creștin ortodox. Nu unul habotnic, dar creștin practicat. Voi vota DA. Sunt pentru referendum și cred în familia românească tradițională. Este unicul mod de a da naștere unor prunci, pe care să îi crești și ocrotești. Prin referendum ne mărturisim părinții, le acordăm cinstea pe care o merită!

– Sunteţi un fin cunoscător în cele sfinte și comentator. Ca teolog, consideraţi că Biserica Ortodoxă este şi Creştină?

Cine este mama NATURALA a lui Victor Dancila, fiul infiat de premierul Romaniei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Referendumul pentru familie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI