"Flocea" îl urechează pe Dorinel Munteanu

"Flocea" îl urechează pe Dorinel Munteanu

Florin Marin, ultimul tehnician care a bătut acasă o echipă din Italia în Europa, îi cere lui "Munti" să agaţe ghetele-n cui.

Steaua este singura echipă din România care în acest moment mai are şanse de a accede în primăvara europeană. Pentru a ajunge acolo, trupa din Ghencea trebuie să câştige ultimul joc din Grupa F a Ligii Campionilor la fotbal, programat miercuri, pe teren propriu, cu AC Fiorentina. Un succes în faţa formaţiei la care joacă şi Adrian Mutu i-ar califica pe elevii lui Dorinel Munteanu în „16“-imile Cupei UEFA.

Statistica însă nu le dă mari speranţe „roş-albaştrilor“. În cele zece confruntă ri cu formaţii italiene susţinute până acum în cupele europene, steliştii nu au reuşit să înscrie niciodată! Iar acasă, reprezentantele ţării noastre nu au mai învins o echipă din Peninsulă (în competiţiile continentale) de zece ani! Ultima izbândă a fost reuşită de FC Naţional, în vara anului 1998. Actuala Progresul Bucureşti a câştigat atunci în faţa celor de la FC Bologna, scor 3-1, într-un meci din cadrul Cupei Intertoto. Antrenorul din acel moment al formaţiei din Parcul cu Platani şi fostul fotbalist al Stelei şi în prezent antrenor la divizionara secundă Ceahlăul Piatra- Neamţ, Florin Marin (altădată considerat un stâlp al Cooperativei), a vorbit pentru EVZ despre ce înseamnă un duel între o echipă din Liga I şi una din Serie A.

INTERVIU

„Trebuie să-şi dea seama că are o vârstă“ EVZ: Domnule Marin, aţi reuşit să învingeţi Bologna acum zece ani… Florin Marin: Italienii veneau după doar două săptămâni de pregătire, pe când noi mai jucasem două tururi în Intertoto, aveam meciuri oficiale în picioare. A contat foarte mult acest aspect. Ţin minte că aveau o echipă puternică, majoritatea jucătorilor erau internaţionali, printre care şi suedezul Kennet Andersson, iar antrenor era Carlo Mazzone. Însă programul competiţional ne-a avantajat. Ei încep pregătirile mai târziu decât noi, deoarece campionatul lor debutează spre sfârşitul verii. Lucrurile stau la fel şi acum, s-au văzut rezultatele obţinute de CFR Cluj la Roma (2-1) şi de Steaua la Firenze (0-0), meciuri disputate în septembrie. I-aţi motivat în vreun fel anume pe jucători pentru partida respectivă? În primele două faze ale competiţiei jucaserăm cu echipe din Israel şi din Grecia. Simplul fapt că întâlneam o reprezentantă a fotbalului italian era o motivaţie în plus. Din păcate, deşi am câştigat, nu ne-am calificat mai departe, pentru că pierduserăm pe terenul lor cu 0-2. Cred totuşi că, după aspectul celor două manşe, meritam să mergem în faza următoare. „Mutu nu se va pierde cu firea“ Cum ar trebui să abordeze Steaua meciul de miercuri, cu Fiorentina? Este clar că, pentru a se califica, are nevoie de victorie. Pentru asta, trebuie să atace, să rişte, dar, în acelaşi timp, este nevoie şi de prudenţă. Din două ocazii, italienii sigur îţi dau măcar un gol. Ei pun un accent foarte mare pe organizarea defensivă şi pe contraatac. Pentru mine, jocul de fotbal începe cu faza defensivă. Îl vor afecta eventualele huiduieli pe Adrian Mutu, în cazul în care va juca? Mutu nu se va pierde cu firea. Din contră, o atitudine ostilă a publicului îl va motiva! El trebuie respectat, pentru că este unul dintre cei mai buni jucători români. Credeţi că Dorinel Munteanu va reveni pe gazon la primăvară? E foarte greu să fii antrenor-jucător la o echipă precum Steaua. Prin diviziile inferioare, unde pretenţiile sunt reduse, mai merge, dar în Liga I... El trebuie să-şi dea seama că are o vârstă. De fapt, eu nici nu sunt de acord cu această postură, de antrenor-jucător. Trebuie să te gândeşti că, dacă intri tu pe teren, chiar dacă spui că vii cu experienţă, ocupi locul unui alt fotbalist. Şi apoi, ca antrenor, trebuie să analizezi jucătorii. Cum poţi să te analizezi pe tine fără să fii subiectiv?

Ne puteți urmări și pe Google News