Evenimentul Zilei > Politica > Cum a ajuns fiul lui Dolănescu deputat în Costa Rica
Cum a ajuns fiul lui Dolănescu deputat în Costa Rica

Cum a ajuns fiul lui Dolănescu deputat în Costa Rica

S-a stabilit în Costa Rica în urmă cu mai bine de 15 ani, este căsătorit, are trei copii şi, începând de luni, a îmbrăcat haina de deputat în statul central-american, din partea Partidului Republican Social Creştin, al cărui preşedinte fondator este încă din 2014

Dragoş Valenciano Carlos Dolănescu, cel mai mic dintre copiii regretatului interpret de muzică populară Ion Dolănescu, se poate considera la cei 41 ani ai săi un om împlinit. Cu o poveste de viaţă uluitoare, demnă de scenariul unei telenovele, proaspătul deputat se află pe cai mari în Costa Rica, ţară în care s-a născut mama lui, Margarita Valenciano, un medic ginecolog apreciat în lumea medicală locală.

Înainte de a ajunge pe plaiurile natale ale mamei sale, Dragoş a locuit o perioadă lungă de timp în România, într-un apartament modest situat la doi paşi de fostul cinematograf Lira, dar şi la Madrid, unde şi-a continuat studiile care aveau să-i confere statutul de psiholog. A muncit, potrivit propriilor declaraţii, pentru fiecare bănuţ în parte şi de fiecare dată când soarta i-a fost potrivnică a luat-o de la capăt. Aşa cum s-a întâmplat şi în Costa Rica.

Debut

În ceea ce priveşte cariera în politică, proaspătul deputat mărturiseşte că vreme de un an, din momentul în care a hotărât alături de oamenii din conducerea partidului să îşi depună candidatura pentru fotoliul de deputat într-o circumscripţie din Alajuela – al doilea oraş ca mărime din Costa Rica, după San Juan, a muncit pe brânci câte 14 – 16 ore pe zi.

„Duminică , chiar în ziua alegerilor, am ajuns acasă frânt de oboseală. M-am culcat odată cu găinile, pe la 9 seara. Am dormit buştean, iar luni dimineaţă am fost trezit de telefonul soţiei care a ţinut să mă felicite: Să trăiţi, domnule deputat!”, ne-a mărturisit fiul cel mic al lui Ion Dolănescu. Partidul pe listele căruia a candidat este creaţia lui şi a fost înfiinţat în primăvara lui 2014.

Simbol

„Am înfiinţat Partidul Republican Social Creştin în primăvara lui 2014, mai întâi la nivel judeţean. Un an mai târziu, chiar de ziua tatălui meu, pe 25 ianuarie, partidul meu a ajuns în topul celor peste 67 câte fiinţează în momentul de faţă în Costa Rica. Şi uite că, acum, avem şi reprezentant la nivelul înalt în Guvern”, a mai declarat, pentru EVZ, Dragoş Dolănescu.

Oficialul costarican a mai adăugat că doctrina partidului său este una socială. „Îmbrăţişăm doctrina bisericii Catolice. Suntem de pricipiu că şi partidele de stânga, şi cele de dreapta au oameni de calitate şi pot face lucruri mari în Costa Rica”, a mărturisit Dragoș, care s-a declarat adeptul convins al ideilor conservatoare:

„Nu agreăm legalizarea drogurilor şi nici căsătoriile între persoane de acelaşi sex, pe care le considerăm, fără a discrimina, împotriva firii”, a spus Dolănescu făcând referire la faptul că în Costa Rica a fost legalizat acest tip de căsătorii, dar şi consumul de marijuana.

„Scopul nostru ca partid este să promovăm ideea de viaţă sănătoasă în ton cu preceptele morale şi să-i ajutăm pe cei cu probleme de viaţă reale”, a conchis Dolănescu care a fost creditat cu peste 100 de mii de voturi la alegerile de duminică.

​Vrea să ajungă Președinte!

Românul care şi-a trecut în cartea de vizită titlul de proaspăt deputat costarican a mai spus că este hotărât să se dedice întru totul carierei de politician.

„Am plecat pe un drum şi nu am de gând să mă opresc. Nu poţi să ai în plan, aşa cum avem noi, să formezi o echipă care să devină puternică în plan politic şi să rămână acolo sus, fără să fii conştient că trebuie să munceşti pe brânci. Voi închide cabinetul de psihologie şi mă voi dedica doar politicii”, a mărturisit Dragoş, care a lăsat să se înţeleagă faptul că nu exclude o viitoare candidatură la preşedinţie.

„Dacă de data asta nu am reuşit să ajungem la preşedinţie, e cazul să o facem peste 4 ani. Sunt sigur că, peste ani, urmă- torul preşedinte din Costa Rica va fi – indiferent că e bărbat sau femeie – va purta însemnele tricolore (galben, albastru, roşu) ale partidului nostru!”, ni s-a confesat el.