Primele DECLARAȚII ale fiului disidentei Doina Cornea. DETALII despre moartea traducătoarei și despre ÎNMORMÂNTARE. „Va fi o SLUJBĂ de ÎNVIERE”

Primele DECLARAȚII ale fiului disidentei Doina Cornea. DETALII despre moartea traducătoarei și despre ÎNMORMÂNTARE. „Va fi o SLUJBĂ de ÎNVIERE”

Leontin Iuhas a făcut primele sale declarații publice, vineri, după moartea mamei sale, Doina Cornea, fosta disidentă a regimului comunist. Bărbatul a declarat că aceia care au ținut la mama sa vor fi bineveniți la înmormântarea acesteia.

Într-o declarație făcută pentru News.ro, Iuhas a spus că va fi organizată „o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică”. Fiul Doinei Cornea a spus că mama sa a murit vineri, la vârsta de 88 de ani, în locuința sa din orașul Cluj-Napoca.

„Doina Cornea. Aşa cum a venit a şi plecat. În luna mai. După o viaţă plină de încercări a pornit spre marea Încercare. A pornit spre o lume mai bună, a păşit pe un tărâm lipsit de ură şi răutăţi. Dumnezeu să o ţină aproape de El! Atunci când voi şti voi anunţa programul de înmormântare. Toţi aceia care au iubit-o, şi doar aceia, sunt bineveniţi. Va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică”, a afirmat Leontin Iuhas, potrivit gazetadecluj.ro.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor. În perioada regimului comunist, a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj.

În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), "Încercarea labirintului", urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. În perioada 1982 - 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio "Europa Liberă".

În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi, scrie News.ro.