Fiscul pune PFA-urile în mare încurcătură

Fiscul pune PFA-urile în mare încurcătură

Persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi nevoite, din 2011, să-şi calculeze singure impozitul pe venitul net anual, în locul angajaţilor ANAF.

De anul viitor, persoanele care au venituri din activităţi independente, însemnând activităţi co merciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, arendă, transferul titlurilor de valoare sau activităţi agricole, vor fi obligate să-şi calculeze singure impozitul pe venitul net anual. Până în 2010 inclusiv, calculele au fost făcute de angajaţii Agenţiei de Administrare Fiscală în baza declaraţiilor anuale de venit, scrie revista "Capital".

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal prin OUG nr. 109 din 2009, va fi introdus, din 2011, un sistem de autodeterminare a impozitului net. Declaraţia anuală de venit va fi înlocuită cu declaraţia de impunere, iar decizia de impunere, prin care funcţionarii comunicau impozitul net, precum şi sumele pe care contribuabilii le datorau sau, dimpotrivă, le aveau de primit, va fi desfiinţată.

Avantajele Fiscului

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată cu dispariţia deciziei de impunere, va trebui ca plăţile să se facă pe loc. Astfel, data de depunere a declaraţiei va deveni şi termen de plată. De anul viitor, termenul-limită nu va mai fi 15 mai, aşa cum a fost până anul acesta inclusiv, ci 25 mai.

"Această modificare atrage o responsabilizare individuală mai mare, nemaiexistând confortul dat anterior de verificarea efectuată de autorităţile fiscale şi corectarea prin decizia de impunere a unor eventuale erori de calcul. Trebuie să se mai aibă în vedere şi faptul că, în primăvara 2010, s-au elaborat şi publicat formularele ce urmează să fie folosite în cazul inspecţiilor fiscale la persoane fizice", spune Claudia Sofianu, tax manager Ernst&Young. Persoanele care au optat în 2010 pentru impunere finală la sursă vor scăpa de calvarul calculelor şi declaraţiilor. " Nu trebuie să uităm că majoritatea contribuabililor nu au cunoştinţe de fiscalitate.", CLAUDIA SOFIANU, tax manager Ernst&Young