Arpad Kendi a trăit pe muchie de cuţit timp de mai bine de zece ani. Era nici mai mult nici mai puţin decât un om al străzii, nevoit să mănânce din tomberoane şi să se culce sub cerul liber. La capatul supliciului trăit vreme de un deceniu, l-a aşteptat la colţ şansa. Pe care nu a scăpat-o. A apucat vârtos mâna de ajutor întinsă de un afacerist din inima Banatului, şi-a schimbat radical înfăţişarea, a schimbat cerul pe un acoperiş solid şi primitor şi un loc de muncă, pe deasupra. Un an mai târziu, avea să constate că dintele vieţii îl poate muşca din nou şi că poate ajunge de acolo de unde a plecat: din stradă. Ce i s-a întâmplat timişoreanului pare a nu avea legătură cu dumnezeu, ci cu… Fiscul. Cei zece ani petrecuţi pe străzile Timişoarei i-au lăsat moştenire un maldăr de amenzi, peste o mie, cuantumul acestora de aproape 44.000 de lei fiindu-I în momentul de faţă imputat de către Fisc. Autoritatea a dispus de curând instituirea unei popriri pe salariul lui Arpad, potrivit radiotimisoara.ro. “Acest om a primit de-a lungul a zece ani peste 1.000 de amenzi, amenzi date fără discernământ și îmi asum ceea ce spun pentru că el a fost un om pașnic, neviolent, nu a cerșit, rețineți. Evident, reintegrându-se, știam că sistemul fiscal îl va descoperi. A rămas șocat când au venit aceste rețineri din salariu în valoare de 44.400 de lei, adică aproape 10.000 de euro. Practic devii plătitor pe viață”, spune Ștefan Cojocnean, omul care i-a acordat cu ani în urmă şansa revenirii la viaţă.

 

Amenzi provenite din delicate minore

“Nu a furat, nu a cerșit, nu a bătut, dar primea amenzi pentru că nu avea buletin, avea o bere lângă el, pentru că arunca țigara pe jos. Cum poți amenda în halul acesta un om care nu are nicio șansă de a se apăra”, s-a arătat oripilat Cojocnean de ceea ce i se întâmplă protejatului săuArpad Kendi a primit amenzi de la Poliţia Locală, Jandarmerie şi de la Poliţia Naţională, deşi oamenii legii ştiau că nu are de unde să plătească. Avocatul Robert Szasz, care a decis să îl reprezinte pro bono într-un demers dificil, spune că a descoperit lucruri scandaloase. “Am primit un dosar execuțional înalt de vreo zece centimetri, ceea ce spune foarte multe. A fost ca la normă, ceea ce am constatat. Sunt unele care sunt în aceeași zi datate de la instituții diferite, de exemplu Poliția Locală, Jandarmerie și/sau Poliție. Dar sunt, la fiecare a doua, a treia zi, același agent constatator. Din surse neoficiale știu cum s-a procedat, vreau să merg mai departe și voi face o plângere penală pentru infracțiunile de abuz în serviciu și fals în înscrisuri. Pentru că se vede clar cum e același scris, dar semnătura la contraveninent numai a lui Arpi nu este. Las organele abilitate să se pronunțe cu privire la care agenți constatatori se fac sau nu vinovați cu toate că se cam vede cine a fost rău intenționat”, spune Robert Szasz.

O parte din salariul lui Arpad Kendi ajunge în buzunarul Fiscului

“N-am avut adăpost și am început să primesc aceste amenzi după situația în care eram. Eram oprit ca să fiu identificat și după această identificare primeam amendă. Odată cu începerea serviciului am fost anunțat că trebuie să plătesc aceste amenzi. Nu am avut ce să zic, am spus că așa este. Am recunoscut că trebuie să plătesc această situație, trebuie să mă achit de amenzi”, s-a destăinuit bărbatul reporterilor. Despre cum a ajuns pe străzile Timişoarei, Arpad Kendi vorbeşte cu greu: “Am fost cândva miner la Lupeni. Disponibilizat, m-am văzut nevoit să apuc drumul străinătăţii. Am plecat în Anglia şi Germania la muncă, dar nu am avut dram de noroc. Întors în ţară, fără locuinţă şi loc de muncă, nu am avut decât varianta vieţii petrecute sub cerul liber”, mai spune timişoreanul care e hotărât să lupte pentru a nu mai ajunge niciodată în situaţia disperată în care s-a aflat.