Firmele caută în justiţie dreptate forfetară

Firmele caută în justiţie dreptate forfetară

Alianţa Confederaţiilor Patronale acuză Finanţele că nu au promovat corect proiectul ordonanţei de urgenţă şi că nu au făcut o analiză reală de impact.

Patronatele şi-au pus ambiţia la bătaie şi se pregătesc de un drum lung, în care vor să atace în justiţie impozitul forfetar. Care sunt capetele de acuzare invocate de Alianţa Confederaţiilor Patronale? Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), patronatul care a venit cu propunerea, ne-a spus că, în primul rând, actul normativ nu a urmat procedurile legale: discuţia în Comisia de Dialog Social a Ministerului Finanţelor (MFP), urmată de o dezbatere finalizată cu avizul Consiliului Economic şi Social (CES), după care să fie aprobată de guvern.   „A fost un simulacru al CES”, acuză Nicolescu. În al doilea rând, „nu a fost făcută o analiză de impact. S-a spus că măsura va aduce la buget peste 350 de milioane de lei, însă nu se spune nimic despre faptul că se vor pierde 600-700 de milioane de lei din cauza ajutoarelor de şomaj şi a pierderilor de TVA”, explică reprezentantul patronatelor. Drumul legal

Potrivit avocatului Dinu Petre, partener la Cunescu Balaciu&Asociaţii, singura autoritate care poate cenzura din punct de vedere constituţional ordonanţa de urgenţă prin care a fost introdus impozitul forfetar este Curtea Constituţională.

„O persoană care se consideră vătămată prin prevederile unei ordonanţe a guvernului trebuie să sesizeze instanţa de contencios administrativ cu cerere de chemare în judecată (...) şi cu excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din ordonanţa de urgenţă sau chiar a ordonanţei înseşi”, explică avocatul. Astfel, patronatele pot cere despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonanţă şi emiterea unui nou act administrativ. Dacă instanţa de contencios administrativ apreciază că excepţia poate fi admisă, sesizează Curtea Constituţională şi suspendă cazul, precizează avocatul.

„După pronunţarea Curţii Constituţionale, instanţa de contencios administrativ repune cauza pe rol şi dă termen, cu citarea părţilor. Dacă ordonanţa sau o dispoziţie a acesteia a fost declarată neconstituţională, instanţa soluţionează fondul cauzei. În caz contrar, acţiunea se respinge ca inadmisibilă”, spune acesta.

SUBZISTENŢĂ

Noua taxă seceră firmele

Impozitul minim, introdus recent de exe cutiv, va micşora numărul firmelor româ neşti. Reprezentanţii companiei interna ţionale de audit şi consultanţă fiscală Nexia consideră că noul bir le va determina pe unele firme să închidă taraba, iar pe altele să-şi mute reşedinţa fiscală în ţări mai „primitoare”, cum ar fi Bulgaria sau Cipru. În plus, o parte din companii vor prefera să fuzioneze cu societăţi din acelaşi domeniu, pentru a reduce costurile, iar multe firme mici vor deveni persoane fizice autorizate (PFA). Luminiţa Ristea, managing partner al Nexia International, a estimat, ieri, că peste 20% dintre microîntreprinderi, respectiv circa 100.000, se vor transforma în PFA, care nu sunt obligate să plătească impozitul forfetar.

Ne puteți urmări și pe Google News