Ce se întâmplă cu bugetul Primăriei Capitalei? Banii pentru spitalele lui Firea, dați de Ministerul Sănătății

Ce se întâmplă cu bugetul Primăriei Capitalei? Banii pentru spitalele lui Firea, dați de Ministerul Sănătății

Capitala s-a bucurat în ultimii ani de investiții masive în segmentul de sănătate, spitalele importante trecând prin procese de renovare și echipare la standarde europene. Unitățile medicale cele mai „înfl oritoare” au fost cele din administrația ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), care se află în subordinea Primăriei Municipiului București. Totodată, deși aprecierile au mers în direcția fi rească, mai exact a primarului, banii pentru confortul pacientului și calitatea actului medical au venit din bugetul Ministerului Sănătății

La sfârșitul săptămânii trecute, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că „probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poți să îți asiguri funcționarea, activitatea curentă”, a declarat ea, înaintea CEx PSD. Asta după ce, tot săptămâna trecută, instanța a decis despăgubiri în valoare de 115 milioane de euro către afaceristul Costică Constanda, sumă provenită dintr-o retrocedare păguboasă pentru stat.

Mai mult, primarul general ar fi vrut să acopere și datoria RADET către ELCEN, împrumutând de la Trezorerie 100 de milioane de euro. În mod neoficial, PMB arată cu degetul spre spitalele administrate de ASSMB când se pun întrebări despre cheltuirea bugetului anual. Neștiut este faptul că pentru spitalele cheie ale Bucureștiului, banii au fost aduși de la Ministerul Sănătății, sub insistențele primarului cum că acestea nu mai suferă amânare, iar cele din țară oricum trimit pacienții la București. Banii de la MS au fost alocați astfel:

● Spitalul Clinic „Sfânta Maria” - 7.907.000 lei

Ne puteți urmări și pe Google News

● Spitalul Clinic „Dr. I Cantacuzino” - 2.697.000 lei

● Spitalul Clinic „Colțea” - 1.744.000 lei

● Spitalul Clinic „Colentina” - 8.094.000 lei

● Spitalul de Pneumofiziologie „Sf. Ștefan” - 2.069.000 lei

● Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” - 1.867.000 lei

● Spitalul Clinic de Copii „Dr. V. Gomoiu” - 6.282.000 lei În total, 30.660.000 lei, echivalentul a 6,5 milioane de euro. B

ugetul Primăriei Capitalei a fost aprobat, în aprilie, fiind prevăzute 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială, destinaţi atât proiectelor în derulare, cât şi stimulentelor financiare pentru tineri şi pentru categoriile sociale vulnerabile.