Gabriela FIREA, atacată de INVESTITORI români şi STRĂINI

Gabriela FIREA, atacată de INVESTITORI români şi STRĂINI

Coaliţia pentru Dezvoltarea României avertizează că Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, dă cale liberă la instituirea unui soi de monopol al proastei calităţi pe bani mulţi.

"Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să respecte principiile liberei concurenţe, principiul transparenţei şi prevederile legale în atribuirea contractelor de servicii publice către companiile municipale înfiinţate anul trecut. Evaluând modul în care au funcţionat cele 22 de companii înfiinţate în 2017 sub umbrela Primăriei, am constatat că există o prăpastie adâncă între principiile de acţiune şi practica administraţiei publice din Bucureşti în atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale în vigoare şi mecanismele pieţei libere, pe de altă parte. Ne îngrijorează, de asemenea, lipsa de transparenţă care caracterizează întreaga activitate de până acum a companiilor municipale, în absenţa unei comunicări corecte din partea administraţiei publice locale pe acest subiect", se arată într-un comunicat al CDR referitor la proiectele de hotărâre adoptate săptămâna trecută.

CDR mai spune că perturbarea mediului concurenţial este prima consecinţă a înfiinţării, la limita legii, a companiilor municipale din Bucureşti.

"Informaţiile existente până în prezent indică faptul că cele mai multe achiziţii s-au făcut prin atribuire directă, uneori în timp record, ceea ce exclude de la bun început orice analiză serioasă a posibilelor oferte. Eludarea reglementărilor privind achiziţiile publice pun un mare semn de întrebare asupra calităţii serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru că exclud obligativitatea documentaţiei de certificare a capabilităţilor financiare, tehnice şi umane ale companiilor de a implementa proiectele", menţionează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primăria dă astfel cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calităţi pe bani mulţi, ceea ce nu poate fi în acord cu o piaţă liberă funcţională. Mai mult, spune Coaliţia, lipsa de experienţă şi de competenţă a Primăriei în gestionarea unor astfel de companii ridică multe semne de întrebare asupra eficienţei serviciilor oferite, iar lipsa oricărui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lăsa cale liberă risipei banului public.

De asemenea, menţionează că lipsa de transparenţă care caracterizează activitatea celor 22 de companii încalcă orice principiu democratic după care funcţionează astăzi administraţiile publice din Uniunea Europeană.

Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercurea trecută, cele nouă proiecte de hotărâre în baza cărora servicii precum administrarea parcajelor, managementul traficului, întreţinerea arterelor de circulaţie sau a spaţiilor verzi vor fi delegate companiilor municipale.

Proiectele au fost adoptate cu majoritate simplă, după ce din cuprinsul lor au fost scoase anexele privind bunurile imobile, bunurile de patrimoniu ce ar fi urmat să fie administrate de societăţi, motiv pentru care reprezentanţii USR şi PNL au anunţat intenţia de a le ataca în contencios administrativ.

Coaliția pentru Dezvoltarea României reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a șase asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL). Coordonarea Coaliției este asigurată prin rotație de către unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioadă de șase luni. În cadrul CDR funcționează 13 grupuri de lucru formate din specialiști cu expertiză în domeniile Agricultură, Antreprenoriat, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare și Turism. Grupurile de lucru sunt formate din profesioniști și personalități cheie din mediul de afaceri, care reprezintă atât capitalul autohton, cât și cel străin. Grupurile de lucru sunt concepute să ofere sprijin și asistență de specialitate miniștrilor de resort în special pentru formularea de politici publice care contribuie la creșterea competitivității economiei românești.