Evenimentul Zilei > International > Finlanda și Suedia au început manevre militare comune cu Statele Unite
Finlanda și Suedia au început manevre militare comune cu Statele Unite

Finlanda și Suedia au început manevre militare comune cu Statele Unite

Forţele aeriene finlandeze, suedeze şi americane au început astăzi exerciţii militare comune în apropiere de localitatea Pori, pe coasta vestică a Finlandei. Săptămâna viitoare la acestea vor participa şi forţele aeriene ale Suediei, informează agenţia de presă TASS.

Sua au relocat pentru aceste manevre avioane multirol de tip F-16 Fighting Falcon de la o bază din Estonia, în timp ce Finlanda participă la manevre câteva aparate F-18 Hornet, iar Suedia cu un JAS-39 Gripen.

În afară de aceasta, este posibil ca în exerciţii să fie implicat un avion american pentru alimentare în zbor de tip Boeing KC-135 Stratotanker.

Exerciţiile se vor încheia la 1 aprilie, iar în timpul lor forţele aeriene ale celor trei ţări vor utiliza atât spaţiul aerian finlandez, cât şi cel internaţional.

Manevrele se vor desfăşura în principal deasupra mării, însă, după cum a precizat o sursă din cadrul forţelor aeriene finlandeze, “în caz de necesitate zborurile s-ar putea desfăşura şi deasupra teritoriului din Finlanda de sud şi centrală”.

Avioanele forţelor armate ale celor trei ţări nu vor fi dotate cu rachete de luptă. Posibilitatea desfăşurării de exerciţii militare comune ale Finlandei, Suediei şi SUA a fost convenită încă de la începutul lui februarie, mai scrie agenția rusă, preluată de Agerpres.