Deşi cu o întârziere de câteva luni, Ministerul Finanţelor şi-a îndeplinit promisiunea de a strânge într-un registru toate taxele nefiscale existente în România.
Aceasta după ce un raport al Băncii Mondiale a arătat că în România sunt aproximativ 400 de taxe parafiscale, mult mai numeroase decât în alte state, multe dintre ele fiind ilegale. Până în prezent au fost centralizate doar cele 115 impozite percepute de administraţia publică centrală, urmând ca administraţiile locale şi cele subordonate parlamentului să comunice pe viitor informaţiile necesare completării tabelului. Registrul poate fi accesat pe pagina web a ministerului, www.mefromania.ro.
Totodată, ministrul de resort, Varujan Vosganian, a anunţat că bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,64% din produsul intern brut (PIB) pentru primele şapte luni ale anului, în scădere faţă de valoarea indicatorului aferent primelor şase luni, respectiv 1,12%. „Veniturile din iulie reprezintă un record pentru ultimele două decenii“, a subliniat Vosganian. Potrivit acestuia, PIB-ul ţării a înregistrat un avans de 8,6% în primul semestru, alimentat de creşterea economică de 8,9% în cel de-al doilea trimestru. „Această valoare reprezintă, de asemenea, un record absolut pentru ultimii douăzeci de ani“, a mai spus ministrul. Acesta a estimat că PIB-ul României va creşte la 220 miliarde euro până în 2012, ajungând la o valoare dublă în 2020.
De asemenea, Vosganian a mai spus că o nouă rectificare bugetară va avea loc în această toamnă, la finele lunii septembrie sau în octombrie.