Financial Times: Măsurile draconice pentru limitarea epidemiei pot face mai mult rău

Financial Times: Măsurile draconice pentru limitarea epidemiei pot face mai mult rău

Lumea întreagă se află în fața unei alegeri dureroase: salvăm economia sau viețile celor mai vulnerabili în fața coronavirusului. Cele mai multe țări au răspuns acestei provocări prin măsuri de limitare a deplasării, încercând să blocheze răspândirea virusului. Alții, însă, inclusiv lideri de state par să vizeze obșinerea unei imunități lavirus, prin restricționarea deplasării doar pentru cei care riscă să dezvolte simptome severe. Iată pledoaria publicată de britanicii de la  Financial Times!

Dar fără teste de încredere și registre bine întocmite ale infecțiilor, epidemiologii nu pot scăpa de clasica problemă „rebuturi bagi, rebuturi scoți” atunci când realizează modele ale infecțiilor.

Alarmiștii invocă știri consternante despre proporția ridicată a cazurilor letale. Conform unui astfel de articol publicat în New England Journal of Medicine, despre pacienți din Wuhan - epicentrul epidemiei de coronavirus din China -, 1,4% din 1.099 de cazuri „confirmate în laborator” au fost letale. E cam de 10 ori mai mare decât procentul estimat al deceselor atribuite gripei în SUA. Însă estimările americane referitoare la gripă includ probabil și pacienți cu risc scăzut diagnosticați fără confirmare în laborator. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă testele de laborator doar pentru pacienți spitalizați sau cu risc mare.

Ceea ce înseamnă că nu există încă vreo bază pentru a face estimarea că, pentru pacienți cu un profil de risc similar, rata mortalității a infecțiilor cu coronavirus este astronomic mai mare decât rata mortalității la pacienții cu gripă. De fapt, datele din Wuhan ar trebui să ne mai liniștească, având în vedere că 98,6% dintre pacienții a căror stare a impus necesitatea testării în laborator au supraviețuit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plaja largă a estimărilor privind pandemia de gripă porcină din 2009 reflectă fiabilitatea îndoielnică a acestor cifre. Numărul estimat al infecțiilor variază între 700 de milioane și 1,2 miliarde - mai mare decât totalul estimat al infectărilor cu gripă spaniolă din 1918-1919. Variația numărului estimat al deceselor provocate de gripa porcină e chiar și mai mare - între 155.000 și 575.000 de morți. Un studiu ulterior a constatat că gripa porcină nu a fost o epidemie mai gravă decât gripele sezoniere.

Cancelarul german Angela Merkel afirmă că virusul va infecta probabil 60-70% din populație, fără ca majoritatea pacienților să aibă simptome grave. Dar, avertizează ea, chiar și cu numai o mică proporție necesitând terapie intensivă, înmulțirea rapidă a infectărilor poate copleși sistemul medical.