Aceasta va concura, alãturi de alți 30 de cercetãtori aflați la început de carierã, pentru unul din cele trei premii în valoare de 250.000 de dolari, distribuite pe urmãtoarele categorii: Chimie, Fizicã&Inginerie și Științe ale vieții. Cei trei laureați, selectați din cei 31 de finaliști, vor fi anunțați pe 26 iunie.

Premiile anuale Blavatnik, înfiintate de Fundația Familiei Blavatnik din 2007 și administrate de Academia de Științe din New York glorificã tinerii cercetãtori de excepție, care conduc urmãtoarea generație de inovații stintifice. 

 „Scopul Premiilor este de a ajută la rezolvarea celor mai mari provocãri științifice și tehnologice din lume prin sprijinirea unor oameni de stiintã și ingineri remarcabili. Recunoașterea, încurajarea și finanțarea oamenilor de stiintã aflați la începutul carierei le conferã încrederea și libertatea de a-și canaliza energia și creativitatea în descoperiri inovatoare de care sã beneficieze întreaga societate”, a declarat Len Blavatnik, fondator și președinte al Access Industries, șeful Fundației Familiei Blavatnik și membru al Consiliului Președintelui Academia de Științe din New York. “

Viviana Grãdinaru s-a nãscut pe 30 septembrie 1981, în Vaslui, și a fost elevã a Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” (LMK), profil matematicã-fizicã, absolvind liceul în anul 2000. O elevã eminentã, cu picioarele pe pãmânt, constiincioasã și disciplinatã. Așa și-o amintesc profesorii de la LMK. Iar notele vorbesc de la sine.

 Numai note de 9 și 10, media generalã în clasa a XII-a fiind de 9,69. “Îmi aduc aminte cã era o elevã foarte inteligentã, preocupatã de studiu, a participat la mai multe concursuri și Olimpiade de fizicã. Pentru noi, e o mândrie cã a fost elevă noastrã, cã a învãtat aici. Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” demonstreazã, astfel, cã aici se face învãtãmânt de calitate”, declara Cãtãlin Ignat, directorul Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, în urmã cu câtiva ani. 

Dupã ce a absolvit liceul, Viviana Grãdinaru și-a continuat studiile la București, acolo unde a urmat cursurile Facultãții de Fizicã din cadrul Universitãții din București. Cîtiva ani mai târziu, Viviana a decis sã plece în Statele Unite ale Americii pentru a urmă un doctorat la Universitatea Stanford. Din 2012 a devenit profesor asistent la California Institute for Technology. 

Muncă asiduã în domeniul cercetãrii și-a spus cuvântul, astfel cã și rezultatele au început sã aparã. Viviana Grãdinaru a dezvoltat, în urmã cu trei ani, o tehnicã nouã care revolutioneazã domeniul științei medicale: șoarecii transparenți. Dupã ce animalele sunt eutanasiate, se îndepãrteazã pielea de restul corpului, iar apoi sunt tratate cu anumite substanțe care fac că mușchii și organele interne ale șoarecilor sã fie transparente.

  „Metodologia noastrã are potențialul de a accelera orice demers științific care ar fi benefic pentru cartografierea întregului organism, inclusiv studiul despre cum nervii periferici și organele pot afecta profund cogniția și procesarea mentalã, dar și viceversa”, a precizat Viviana Grãdinaru în presă americanã. De aici și pânã la recunoașterea la nivel internațional, nu a mai fost decât un pas. 
Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a invitat-o pe cercetãtoare la Casă Albã, acolo unde, alãturi de alți cercetãtori, a fost premiatã pentru noile descoperiri în domeniul științei medicale.