Filmul scurt mai vrea un Palme d’Or

Filmul scurt mai vrea un Palme d’Or

Scurtmetrajele merg în forţă la Cannes. Dintre cele 15 care vor rula în cadrul festivalului, unul i-ar putea aduce României al treilea Palme d’Or din istorie, la această categorie.

Dacă anul trecut lungmetrajul românesc a dat tonul pe Croazetă, anul acesta e rândul scurtmetrajelor. Cu un film în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes (14-25 mai) - „Megatron“ de Marian Crişan - un al treilea Palme d’Or pentru scurtmetraj ar putea intra în palmaresul cineaştilor români, după „Scurtă istorie“ (1957), de Ion Popescu Gopo, şi „Trafic“ (2004) al lui Cătălin Mitulescu.

E, de altfel, pentru prima dată când un colţ al celor mai bune 14 scurtmetraje realizate în ultimii ani va fi amenajat în cadrul Festivalului de la Cannes, care începe mâine. „E pentru prima dată când organizăm acest program de scurtmetraje, pentru că niciodată nu am mai avut o pepinieră atât de bogată ca anul acesta“, e de părere Codruţa Creţulescu, cea care gestionează evenimentul. Lista regizorilor incluşi în programul „Romanian Short Waves 2008“ e consistentă: Constantin Popescu, Bogdan Mustaţă, Adrian Sitaru, Paul Negoescu, Radu Jude, Gabriel Sârbu, Răzvan Rădulescu, Alexandru Mavrodineanu, Andrei Gruzsniczki, Hadrian Marcu şi Ciprian Alexandrescu. România la McDonald’s „Megatron“, în regia lui Marian Crişan, a trecut de o selecţie extrem de strânsă, care include doar nouă scurtmetraje, în loc de cele 14-15 obişnuite. Tema: fascinaţia noastră pentru valorile importate din Occident. „Povestea e inspirată dintr-o întâlnire cu o fostă colegă de liceu. Acum are doi copii şi trăieşte în Salonta, la 40 de kilometri de Oradea, undeva pe graniţa cu Ungaria. Fosta mea colegă îmi povestea că în weekenduri merge împreună cu copiii la McDonald’s în Oradea“, spune regizorul în vârstă de 31 de ani. În rolurile principale, Gabriela Criş, Damian Oancea, Erwin Simsensohn şi copilul Maxim Strinu. Filmul de 15 minute va fi proiectat la final de festival, pe 24 mai, însă regizorul va fi pe Coasta de Azur de vineri, 16 mai. Marian Crişan a absolvit UNATC în 1999 şi a exersat regia în videoclipuri pentru Paraziţii, Cassa Locco, BUG Mafia, Vama, Coma sau Puya&Sişu. Despre ultimul, Tudor Sişu, regizorul are în minte şi un scenariu de lungmetraj. A mai regizat „Amatorul“ (2006), „Portret de familie“ (2006) şi „La mulţi ani!“ (2005). Tragicomedie „de bloc“

Dacă filmul lui Marian Crişan vorbeşte şi despre singurătate, cel al lui Ciprian Alexandrescu, „Interior. Scară de bloc“, care va rula pe 21 mai în secţiunea Cinéfondation, e despre România cinică şi indiferentă. „Filmul este despre noi, cu noi, noi cei ce formăm această societate, este despre indiferenţă, lipsă de sensibilitate“, rezumă Ciprian Alexandrescu. Într-o notă tragicomică, scurtmetrajul surprinde reacţia unor vecini de bloc care descoperă un cadavru lângă ghenă. Bugetul filmului a fost undeva la 10.000 euro, „bani care au venit, pe de-o parte, de la şcoală şi restul din surse proprii“.

Distribuţia e la fel de ofertantă ca şi subiectul: printre alţii, Vlad Ivanov, Luminiţa Gheorghiu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Spahiu. În cinci zile, cât au durat filmările, echipa a avut parte de ceva surprize. „Nu aveam toaletă în blocul în care filmam şi trebuia să ducem actorii sau să mergem noi 10 minute cu maşina până la prima benzinărie, ceea ce era amuzant şi nu prea“, povesteşte Alexandrescu.

După Cannes, cineastul în vârstă de 30 de ani speră doar că „va exista o anumită deschidere vizavi de persoana mea, profesional vorbind“. Un vot pentru „Lecţia de box“

Cinéfondation acordă trei distincţii: 15.000 de euro pentru premiul cel mare, 11.250 de euro pentru locul doi şi 7.500 pentru al treilea. Marele câştigător are dreptul să-şi prezinte filmul de debut la Cannes.

Un alt scurtmetraj românesc a intrat în atenţia festivalierilor. „Lecţia de box“, de Alexandru Mavrodineanu, participă la competiţ ia on-line NFB Short Film Competition. Votul e deschis pe www.youtube.com până pe 19 mai. „Lecţia de box“ este singurul din Europa de Est şi unul dintre cele trei scurtmetraje europene.

SHORT FILM CORNER

Tinerii regizori dau mâna cu producătorii Programul Short Film Corner, din cadrul Festivalului de la Cannes, e conceput ca punct de întâlnire pentru regizori, producători şi selecţionerii festivalurilor. Sunt înscrise nu mai puţin de 1.800 de scurtmetraje din 80 de ţări. Vor fi proiectate „O zi bună de plajă“ al lui Bogdan Mustaţă - Ursul de Aur la Berlin - şi „Valuri“ de Adrian Sitaru (Leopardul de Aur la Locarno). Constantin Popescu participă cu „Apă“ şi „Faţa galbenă care râde“, Radu Jude cu „Alexandra“ şi Paul Negoescu cu trei filme de şcoală - „Acasă“, „Scurtă plimbare cu maşina“ şi „Târziu“.

Figurează în program şi „Cronica unei morţi amânate“ al lui Andrei Gruzsniczki, „Joi“ de Hadrian Marcu, „La drumul mare“ al lui Gabriel Sârbu, „Lecţia de box“ - Alexandru Mavrodineanu şi „Networking Friday“, în regia lui Răzvan Rădulescu şi Melissei de Raaf.

PREMII LA CANNES

De la „Scurtă istorie“, la „432“ 1957 Palme d’Or - „Scurtă istorie“, Ion Popescu Gopo

1963 Premiul pentru scenariu - „Codin“, Dumitru Carabat

1965 Premiul pentru regie - „Pădurea spânzuraţilor“, Liviu Ciulei

1966 Premiul Opera Prima - „Răscoala“, Mircea Mureşan

1969 Marele premiu la scurtmetraj - „Cântecele renaşterii“, Mirel Ilieşiu

2004 Palme d’Or pentru scurtmetraj -„Trafic“, Cătălin Mitulescu; Premiul al doilea la Cinéfondation - „Călătorie la oraş“, Corneliu Porumboiu;

2005 Marele Premiu Un Certain Regard - „Moartea domnului Lăzărescu“, Cristi Puiu

2006 Camera d’Or - „A fost sau n-a fost?“, C. Porumboiu; Premiul pentru interpretare feminină, Un Certain Regard - D. Petre

2007 Palme d’Or - „432“, Cristian Mungiu; trofeul Un Certain Regard - „California dreamin’“, Cristian Nemescu

CORESPONDEŢĂ SPECIALĂ DE LA CANNES

Ne puteți urmări și pe Google News