File din dosarul CIA al lui Ion Mihai Pacepa. Cine plănuia un scandal internațional împotriva României lui Ceaușescu. Istoria secretă
- Andrei Ilinca
- 30 octombrie 2021, 09:56
Se împlinesc 93 de ani de la nașterea lui Ion Mihai Pacepa. Mort în 14 februarie 2021, potrivit informațiilor oficiale, atât de oficiale cât pot fi datele despre un om care a trăit din 1978 încoace sub mai multe identități, generalul fugar încă naște pasiuni, pro și contra gestului său de a trece dintr-o tabără în alta în timpul Războiului Rece.
Marcăm și noi ziua de 28 octombrie prin două documente inedite, scrisorile dintre doi ”grei” ai serviciilor secrete americane din timpul mandatului de președinte al Americii al lui Ronald Reagan. Unul era șeful comunității americane de intelligence și coordonator direct al activității CIA iar celălalt era președintele unei fundații, The Jamestown, care administra lucrătorii din serviciile secrete din țările Pactului de la Varșovia care defectaseră în SUA.
Cei doi sunt William Casey și Willian Geimer, iar schimbul de epistole avea loc în februarie 1986, când The Jamestown Foundation căuta susținere politică și financiară pentru a prelua agenții ajunși în America și a le asigura locuri de muncă, protecția identității, locuințe.
Pe lângă epistolele legate de acest demers este, însă, și unul legat direct de Pacepa.
Pe 11 februarie 1986, Geimer îi scrie lui Casey spunându-i că știe cât apreciază directorul CIA contribuția adusă de Pacepa și că vrea să îl ajute cu o problemă.
Pacepa a fugit în vara lui 1978, în țară rămânând soția sa și fiica, Dana. Soția a divorțat imediat și a scăzut puțin presiunea asupra sa, dar fata a fost permanent hăituită de Securitate.
Geimer dorea să rezolve problema, dar, spune el, ”nu vreau să duc problema în Deal (Capitoliu n.n.) până nu aflu și părerea ta.” Geimer se temea că situația deplorabilă a unui defector s-ar putea răsfrânge asupra Agenției (CIA). Geimer încheie spunând că are o datorie față de Pacepa și trebuie să facă tot posibilul ca să îl ajute.
Casey răspunde după doar câteva zile și spune că apreciază ajutorul oferit de Pacepa, dar că nu crede că problema ieșirii Danei și a soțului ei din România lui Nicolae Ceaușescu nu poate fi rezolvată pe cale pașnică, liniștită. Deasemenea, directorul CIA nu consdiera că declanșarea unui scandal public va afecta Agenția sau orice altă organizație guvernamentală americană. Dimpotrivă, scandalul se va îndrepta spre conducerea României, care nu rezolvă o problemă umanitară.
În acei ani, problema ”fugii din țară” și apoi cea a ”reîntregirii familiei” erau la ordinea zilei.
”Așa că eu nu am nici o obiecție ca să discuți problema cu oamenii din Deal și chiar își sugerez să o ridici și față de contactele potrivite din Departamentul de Stat. Vă doresc ție și domnului Pacepa toate cele bune și noroc în efortul vostru.”
Nu au avut noroc. Dana și soțul său Radu au putut părăsi România abia după căderea lui ceaușescu, la bordul unui avion, pe 6 ianuarie 1990!