Fiica spionului Skripal vrea să se întoarcă în Rusia, deşi autorităţile engleze susţin că serviciile secrete ruseşti au încercat să o omoare

Fiica spionului Skripal vrea să se întoarcă în Rusia, deşi autorităţile engleze susţin că serviciile secrete ruseşti au încercat să o omoare

Iulia Skripal, fiica ex-spionului rus Serghei Skripal, care a fost otrăvită împreună cu tatăl său în luna martie în Anglia, a declarat într-o înregistrare video, difuzată miercuri, că şi-ar dori să revină în Rusia, dar vrea mai întâi să se recupereze în Marea Britanie

‘Am ieşit din spital la 9 aprilie, dar tratamentul meu continuă', afirmă tânăra de 33 de ani în această înregistrare video transmisă de Reuters şi difuzată şi de televiziunea rusă. 'Pe viitor însă vreau să mă întorc acasă în ţara mea”, spune ea.

Îmbrăcată într-o rochie albastră, cu o cicatrice mare la baza gâtului, ea încearcă să zâmbească înainte de a vorbi în limba rusă. Exprimându-şi recunoştinţa faţă de diplomaţii ruşi, Iulia Skripal spune totuşi că 'nu este pregătită' să accepte în acest stadiu ajutorul Ambasadei Rusiei la Londra.

“Nu vreau să intru în detalii, dar aş vrea doar să spun că tratamentul a fost greu şi profund deprimant”, mărturiseşte ea în această primă apariţie media de la otrăvirea sa la Salisbury în 4 martie.

Tânăra, aflată sub protecţia autorităţilor britanice, a declarat că a fost în comă timp de 20 de zile. 'Când mi-am revenit, am aflat că amândoi (eu şi tata) am fost otrăviţi', a spus ea.

Fostul colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia, care venise la el în vizită la Salisbury, unde locuieşte în prezent, au fost găsiţi în stare inconştientă pe o bancă în faţa unui centru comercial.

Ex-agent dublu, Skripal fusese acuzat de 'înaltă trădare' pentru transmiterea de informaţii clasificate, contra cost, serviciilor secrete britanice şi condamnat la 13 ani de închisoare în 2006. În 2010, el a făcut obiectul unui schimb de spioni încarceraţi între Moscova, Londra şi Washington şi s-a stabilit în Anglia.

'Încerc să fac să treacă timpul şi vreau să-l ajut pe tatăl meu până se va recupera complet', a mai spus ea. Serghei Skripal a fost externat la 18 mai. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat după ieşirea sa din spital că-i 'doreşte sănătate' şi a pus la îndoială faptul că acesta a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.

'Viaţa mea a fost dată peste cap, iar acum încerc să mă obişnuiesc cu schimbările incredibile din viaţa mea, atât pe plan fizic, cât şi emoţional', explică Iulia Skripal. 'Recuperarea mea şi cea a tatălui meu rămân priorităţile mele', adaugă ea, declarându-se 'şocată' de utilizarea unui agent neurotoxic împotriva sa şi a tatălui ei. 'Am fost foarte norocoşi să supravieţuim acestei încercări de asasinat', a apreciat fiica agentului dublu rus.

Otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale a provocat o gravă criză diplomatică între Londra - susţinută de aliaţii săi occidentali - şi Moscova, acuzată că ar fi responsabilă de acest atac, cu toate că aceasta neagă energic orice implicare.

Această criză a dus la cel mai important val de expulzări reciproce de diplomaţi din istoria modernă.

După difuzarea mărturiei Iuliei Skripal, Ambasada Rusiei la Londra s-a declarat încântată să vadă că tânăra este 'în stare de sănătate bună' şi a insistat ca diplomaţii ruşi să o poată contacta. 'Marea Britanie are obligaţia de a ne oferi ocazia de a vorbi direct cu Iulia pentru a ne asigura că nu este ţinută (aici) împotriva voinţei ei şi nu face declaraţii sub presiune', afirmă ambasada într-un comunicat. 'În acest moment avem motive să gândim contrariul', se mai spune în text.