Fiecare român cu durerea lui. „S.O.S. Suntem o companie românească, cu capital integral privat"
- Felix Mihai Badea
- 15 august 2015, 00:00
Am cântărit mult și nu am știut în ce categorie să încadrăm acest mesaj „disperat”.
Dacă să îl numim „solicitare”, „petiție”, „sesizare” sau să îl transmitem, așa, ca pe un S.O.S, către toate autoritățiile și instituțiile, care separat sau împreună ar trebui să asigure ordinea și liniștea publică, să ia măsuri pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, să asigure depturile persoanei și a proprietății private sau care, cel puțin, să ne dea speranța că nu totul e pierdut în acestă țară, că mai există valori, că ne mai putem simți în siguranță, că ne mai putem baza pe ceva, pe cineva.
Suntem o companie românească, cu capital integral privat, având ca principal obiect de activitate „agricultura”. De mai bine de trei ani desfășurăm activități agricole în mai multe județe din țară. Printre care și județul Iași, reținându-vă atenția, în cele ce urmează, asupra activității desfășurate în comuna Ciohorani, jud. Iași, acolo unde lucrăm în asociere, o suprafață de 380 ha teren agricol, arendat de la diverși proprietari. În acestă perioadă am depus eforturi să ne desfășurăm activitatea în condiții normale, iar rezultatele obținute să fie proporționale cu investițiile realizate, însă astăzi, când transmitem acest mesaj, suntem neputincioși, disperați și intrigați să vedem, că deși suntem în secolul XXI și avem pretenții de la țara membră UE, lucrurile se întâmplă ca în Evul Mediu. În toată perioada în care am desfășurat activități agricole în zonă, am fost obligați să găsim tot felul de soluții pentru a ne proteja împotriva hoților, dar totodată și împotriva unui sistem atât de puțin preocupat de ceea ce ni se întâmplă și atât de mult preocupat de materializarea intereselor personale. An de an culturile agricole pe care le înființăm sunt o sursă de venit pentru hoți, care pe cât fură pe atât și distrug sau pentru stânele de animale din zonă, provocând astfel pagube însemnate, în fapt investițiile făcute pentru obținerea acestor culturi se duc în buzunarul acestor persoane. Am încercat să găsim soluții, de la a schimba tipul culturii pe care ne-am dorit să o înființăm, ca profitabilitate, în cultura care prezintă mai puțin interes pentru hoți, însă nici așa problema nu a fost rezolvată, aceștia găsind o întrebuințare pentru orice tip de cultură sustrasă. Am asigurat paza culturilor cu angajați proprii, dar nici așa nu am putut rezolva nimic, pentru că hoții erau bine organizați, violenți și insistenți, în număr mare și dotați cu obiecte care pot pune în pericol viața unei persoane (furci, cuțite, coase, etc, - evident motivând organelor de control că le utilizează la diverse lucrări) încât am riscat viața angajaților și nu putem accepta asta. Am apelat la firmă specializată de pază, care după câteva luni de experiență în zona Ciohorani, când mai mulți angajați au fost loviți și mașinile din dotare distruse, au refuzat o nouă colaborare, alte societăți de profil refuzând categoric o colaborare în acestă zonă.
Ne-am dori să înțelegeți că acest S.O.S. pe care vi-l transmitem, nu privește doar situația cu care noi ne confruntăm, ci și disperarea altor cetățeni din această comună, care se confruntă cu aceiași problemă, dar care fie se consideră prea „mici” pentru a încerca să schimbe ceva, fie și-au pierdut speranța și s-au resemnat cu faptul că nimic nu se va schimba, singura obțiune rămasă este aceea de a schimba legile firești ale agronomiei astfel că recoltează porumbul într-un stadiu prematur, pe care mai apoi îl usucă în curte.
Este frustrant să vezi cum Primarul/ Viceprimarul unei comune se erijează în proprietarul acesteia și că poate decide după alte criterii decât cele stabilite prin lege, când, cine și în ce condiții poate arenda teren agricol, când, cine și în ce condiții poate păstra terenul arendat, cui, când și în ce condiții i se acordă ajutor social.
COMFERT Agricultură
Scrisoarea săptămânii. „Nu ne dau subvenția pe 2014”
Profit de pagina oferită nouă, cititorilor „Evz”, și vreau să vă informez pe scurt situația grea în care se află agricultura din zona noastră. Guvernul se laudă la tot pasul că are surplus la încasări și că Bugetul este „Burdușit cu bani”, așa o fi! Dar dacă este așa, de ce nouă, agricultorilor, nu ne dau subvenția pe anul 2014? Banii Europeni i-au primit la timp (este vorba de cei 19 Euro/ha). Cei cu 1-5 hectare au primit această sumă dar socetățiile nu. De ce oare? Să fie vorba de viitoarele voturi? Eu nu le pot da decât un singur vot – pe când de la cei cu 1-5 ha pot obține mai mult.
Menționez că de la înființare – 1998 – până în prezent nu am întârziat o zi cu plata obligațiilor către stat, acum suntem într-o situație grea – din cauza secetei care ne-a dijmuit recolta cu 70-80 % și sunt șanse mari dacă va continua canicula încă vreo 10-15 zile, să compromită în totalitate culturile de soia și porumb. Dacă aveam un Guvern responsabil trebuia ca în acestă situație să fi date în avans aceste sume. Nu mai vorbim de decontarea TVA-ului, care se face cu mari întârzieri.
Domnului Ministru al Agriculturii ce pot să-i spun? La „Viața Satului” promite că „de săptămâna viitoare încep plățile la....” Este rupt de realitate, nu cunoaște situația din teren. Chiar nu pricepe ce producție ar putea obține cu cei 40 l apă/m2 căzuți în perioada 4 aprilie- 7 august 2015? Nu pot să le spun decât să le fie rușine celor care au pretenția că au responsabilitatea în a conduce destinele agriculturii noastre.
Ing. Porumb Ioniță SC Paloma SRL Săveni, jud Botoșani
Dragi cititori,
Această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare.
Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: „Evenimentul zilei, Bd. Dimitrie Pompeiu nr 6, sect. 2, București”.
Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape!
Să aveți o săptămână minunată!
Simona Ionescu, redactor șef
Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori