Fidel Castro, greu de ucis

Fidel Castro, greu de ucis

Si-a condus tara atat de mult timp, incat aproape trei sferturi din populatia cubaneza nu a cunoscut alt lider politic.

Fidel Castro a devenit presedinte al Consiliului de Stat pe 2 decembrie 1976. Presedintele cubanez nu a mai fost vazut in public din iulie. De atunci au existat fel si fel de speculatii privind starea sa de sanatate. S-a zvonit si ca ar fi murit. Castro a aparut insa intr-un interviu televizat ca sa infirme aceste zvonuri.

In interviu, Castro a vorbit despre riscurile economiei mondiale, a criticat, ca de obicei, Statele Unite si a vorbit si despre starea sa de sanatate: „Ei bine, inca sunt aici. Iar daca vi se spune ca sunt pe moarte, ca am murit sau ca voi muri poimaine, ei bine, nimeni nu stie cand va muri”, a spus el.

In acest an cubanezii au sarbatorit Ziua Revolutiei fara participarea lui, pentru prima data din 1959. Raul Castro, fratele sau si al doilea la putere, a preluat conducerea interimara a Cubei.

Revolutionarul Fidel

Pentru cubanezi, Fidel Castro este simbolul revolutiei. Dupa terminarea studiilor la Universitatea din Havana, Castro a devenit un revolutionar marxist-leninist. In 1953 s-a revoltat impotriva regimului presedintelui Fulgencio Batista, a fost arestat si eliberat dupa doi ani. Idealurile sale au ramas intacte, asa ca si-a continuat lupta impotriva regimului. A obtinut sprijin in randul cubanezilor si in 1959 fortele sale l-au inlaturat de la putere pe Batista.

Revolutia cubaneza a insemnat construirea unei economii socialiste si introducerea politicilor specifice. Fidel Castro a devenit un lider popular, fiind faimos pentru discursurile sale lungi si detaliate, pline de date istorice.

Regimul lui Fidel Castro a fost criticat de nenumarate ori. Castro este acuzat de intoleranta si de incalcarea drepturilor omului, pentru ca a lasat populatia in saracie si a refuzat sa vada beneficiile liberalizarii economice. Le-a interzis cubanezilor sa paraseasca insula, facandu-i sa-si riste viata in incercarea de a iesi din tara.

Au fost criticate si lipsa libertatii presei, a drepturilor civile, neorganizarea de alegeri libere si democratice, dar si scoaterea in afara legii a grupurilor si organizatiilor politice de opozitie. Totusi, Fidel Casto a ramas un personaj popular in Cuba. Foarte multi cubanezi considera ca politicile regimului sau le-a adus beneficii.

638 de tentative de asasinat Fabian Escalante, cel care s-a ocupat de protectia lui Fidel Castro, a calculat un numar de 638 de asasinate impotriva liderului cubanez. Printre acestea s-au numarat o tigara exploziva, o tentativa de impuscare in stil mafiot, dar si un costum de scufundari infectat.

Se presupune ca o mare parte dintre aceste asasinate ar fi fost puse la cale de CIA. In consecinta, Castro a trimis numeroase avertismente guvernului Statelor Unite sa opreasca tentativele sau sa infrunte consecintele. Asa a aparut si teoria conform careia Cuba s-ar afla in spatele asasinatului presedintelui Kennedy.

„In ciuda faptului ca Statele Unite au incercat ani buni sa scape de el, Fidel Castro a condus Cuba, in timp ce in Statele Unite au fost nu mai putin de noua presedinti”, scrie BBC.

Castro, un personaj reprezentativ

Nu poti sa spui Cuba fara sa amintesti de „El lider maximo”. Figura sa este reprezentativa pentru istoria acestei tari. „Este recunoscut instantaneu atat prin infatisarea sa - barba si aspectul unei oboseli cauzate de actiunile militare, dar si prin simpla pronuntare a numelui sau: Fidel. Numele sau este spus cu afectiune de unii, cu ostilitate de altii, dar pentru toti inseamna istorie”, scrie jurnalistul Paul Reynolds de la BBC.

Desi n-a mai aparut in public de un an, analistii politici considera ca Fidel inca isi impune  influenta asupra politicilor cubaneze. „Desi Partidul Comunist nu l-a inlocuit inca in mod oficial pe Fidel Castro de la putere, acesta continua sa exercite o mare influenta asupra politicilor cubaneze”, scrie  James C. McKinley Jr. in cotidianul „The New York Times”.

ALEGERI

O noua incercare pentru Fidel

> Raul Castro, fratele lui Fidel si presedintele interimar al Cubei, a anuntat ca alegerile pentru noua Adunare Nationala vor avea loc pe 20 ianuarie 2008.

>  Noua Adunare Nationala va desemna Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta a Executivului cubanez, prezidata pana in prezent de Fidel Castro.

>  Cubanezii se vor prezenta la vot pentru alegerea reprezentantilor in cadrul a 14 adunari de provincie si in Parlamentul National. Abia apoi, cei 600 de noi membri ai Adunarii Nationale vor putea decide daca Fidel Castro va fi inlocuit sau nu.

BIOGRAFIE

Portret, pe scurt

> FAMILIE. Fidel Alejandro Castro Ruz s-a nascut pe 13 august 1926. Are doi frati, Ramon si Raul, si patru surori: Angelita, Juanita, Enma si Agustina. Fidel nu a fost botezat pana la varsta de  8Êani. A fost recunoscut si a primit numele tatalui abia la varsta de 17 ani.

> STUDII. Exista mai multe ipoteze in ceea ce-l priveste pe elevul Fidel Castro. Multe surse spun ca acesta a terminat in 1945 „El Colegio de Belen”, o scoala din Havana. Apoi a studiat Dreptul la Universitatea din Havana.

> CASATORIE. Prima sa sotie a fost Mirta Diaz-Balart, cu care are un copil, Fidel „Fidelito” Castro Diaz-Balart. Cei doi au divortat in 1955. Fidel mai are cinci copii cu cea de-a doua sotie, Dalia Soto del Valle: Alexis, Alexander, Alejandro, Antonio si Angel. In timpul mariajului cu Mirta, Fidel a avut o relatie cu Naty Revuelta, cu care are o fata, Alina Fernandez-Revuelta. Aceasta a fugit din Cuba in 1993, deghizata ca turista spaniola, si a cerut azil in Statele Unite ale Americii.

> AVERE. In 2005, revista „Forbes” l-a desemnat pe Castro printre cei mai bogati oameni din lume. Au existat insa contestatii intrucat revista nu a putut dovedi informatiile publicate. Castro a spus chiar ca a luat in considerare posibilitatea de a da in judecata revista.

> CREDINTA. Castro a fost crescut ca romano-catolic, dar nu a fost niciodata un practicant. Papa Ioan al XXIII-lea l-a excomunicat pe Castro in 1962, pe baza unui decret din 1949, prin care Papa Pius al XII-lea le interzicea catolicilor sa sustina guverne comuniste.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Cuba in 1998, fiind primul suveran pontif care facut acest lucru. Liderul spiritual al crestin-ortodocsilor a vizitat Cuba in 2004, pentru prima data cand un patriarh ortodox a vizitat America Latina. Patriarhul ecumenic Bartolomeu I a sfintit atunci o catedrala in Havana.

Ne puteți urmări și pe Google News