Evenimentul Zilei > Monden > Festivalurile verii devin o realitate. Concertul-test din Barcelona confirmă. Câţi participanţi s-au infectat
Festivalurile verii devin o realitate. Concertul-test din Barcelona confirmă. Câţi participanţi s-au infectat

Festivalurile verii devin o realitate. Concertul-test din Barcelona confirmă. Câţi participanţi s-au infectat

Mult așteptatele evenimente din timpul verii s-ar putea concretiza după un an ratat. Un concert test derulat în Spania a relevat un număr foarte mic de infecții cu Covid-19.

Cei 5.000 de participanţi la concertul-test organizat în luna martie, în metropola Barcelona, au fost testaţi negativ la virusul Covid-19 la două săptămâni după evenimentul respectiv. Concluziile studiului au fost fâcute publice la o lună de la concert, relatează Adevărul.

Măștile au fost obligatorii pe durata concertului

Concertul din luna martie a fost organizat cu acordul guvernului spaniol. Executivul de la Madrid și-a exprimat dorinţa de a testa pe teren dacă este posibilă reluarea evenimentelor cu mii de participanţi, în condiţii speciale de siguranţă sanitară. Regulile de participare au fost foarte stricte, deşi nu a fost impusă distanţarea fizică. Totuși, măştile au fost obligatorii pe toată durata evenimentului. Înainte de concert, spectatorii au stat ore întregi la coadă, în afara arenei, apoi au fost testaţi unul câte unul, înainte de a li se permite să intre la concert.

Au intrat doar cei care au primit rezultat negativ la testele rapide. Un prim studiu fusese făcut cu participarea a 500 de persoane, în decembrie 2020. Rezultatele studiului preliminar au fost atunci îmbucurătoare. Acestea au arătat că pre-screeningul cu teste antigen şi utilizarea măştilor faciale s-au dovedit eficiente în prevenirea infectărilor cu Covid-19 pe durata concertului, deși nu au existat reguli de distanţare socială. Singura regulă a fost purtarea permanentă a măştii de protecţie. Concluziile acestui concert-test erau foarte aşteptate, reprezentând un pas cheie spre organizarea de concerte şi evenimente culturale fără pericolul infectării.

Festivalurile verii se reiau dacă vaccinarea națională va fi de succes

În România, soarta festivalurilor din acest sezon este încă incertă, deși există premise pozitive. Untold a rezervat deja un interval pentru ediția din acest an. Organizatorii speră ca în perioada 5-8 august să aibă loc festivalul care electrizează Transilvania. Peste 50.000 de bilete sunt achiziționate deja până acum, fiind rezervate pentru ediția din vara anului trecut, care nu s-a mai ținut. Fanii vor putea folosi biletele și pentru una din edițiile viitoare, au anunțat organizatorii.

Susținător autentic al festivalurilor de muzică, primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a rugat de curând „festivalierii de toate vârstele” să se vaccineze, pentru ca în vară să se poată bucura de concerte ca înainte de pandemie.

Citește și Untold și Neversea se vor relua. Tot ce trebuie să știi pentru a participa la cele mai așteptate evenimente

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.