Editura Evenimentul si Capital

Festivalul RadiRo - opt zile de festival, cinci orchestre radio

Autor: | | 1 Comentarii | 117 Vizualizari

Radio România organizează ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, sub patronajul Guvernului României, între 20 şi 27 septembrie, fiind singurul eveniment muzical european care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din Europa.

În cele opt zile de festival vor concerta la Sala Radio cinci orchestre radio din Finlanda, Cehia, Germania, Franţa şi România, într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.

Concertul de deschidere a Festivalului va avea loc pe 20 septembrie, ora 19.00, şi va fi susţinut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, care va evolua în premieră pe o scenă din România, alături de două nume de referinţă ale peisajului muzical internaţional: dirijorul american Joshua Weilerstein şi pianistul Jonathan Biss.

Orchestra Naţională Radio va fi protagonista celei de a doua seri a Festivalului, pe 21 septembrie, când va concerta acasă, la Sala Radio, sub bagheta directorului de onoare al acestei ediţii, dirijorul Cristian Mandeal. „Aflat la a doua sa ediţie, Festivalul RadiRo şi-a cucerit cu o extraordinară repeziciune o binemeritată reputaţie în peisajul cultural autohton. Este vorba, neîndoios, despre un eveniment muzical major, fără precedent în peisajul atât de colorat al festivalurilor de profil din lume, desfăşurat - iată! - ritmic, odată la doi ani. La fel de salutar este şi aspectul internaţional al evenimentului, ce reuneşte de la o ediţie la alta orchestre radio europene de o foarte bună reputaţie, având acelaşi profil specific şi aceeaşi destinaţie educativă şi promoţională. Salut din inimă această splendidă iniţiativă a Radio România şi îi doresc Festivalului RadiRo o viaţă nesfârşită şi bogată în evenimente!”, a declarat Cristian Mandeal.

Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe patru continente, Cristian Mandeal creează în concertele sale un adevărat flux de energie, o chimie specială între dirijor, orchestră şi public.

Ovidiu Miculescu, preşedinte director general Radio România, a declarat că Radio România gestionează cu mare atenţie banii publici dorind să ofere astfel o cale de acces publicului la programe culturale de excepţie: „Am reuşit să aducem muzica simfonică la Bucureşti, să o oferim publicului în sălile de concerte şi apoi să o întoarcem lumii întregi. Şi facem asta prin difuzarea concertelor la Radio România Muzical, Radio România Cultural, dar şi pe platformele de transmisie ale European Broadcasting Union şi Asia Pacific Broadcasting Union, care însumează un public potenţial de câteva miliarde de ascultători”.

Unicitatea acestui festival constă tocmai în faptul că la el participă doar orchestre radio şi nu filarmonici sau orchestre de operă sau altfel de orchestre simfonice.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI