Singurul festival de film asiatic din Europa de Est, Fest'Asia, ia startul mâine, de la 19.30, la Cinema Scala, cu proiecţia filmului „The Eye/ Ochiul”, în regia lui Oxide Pang Chun şi Danny Pang.
A patra ediţie a evenimentului ar putea avea parte, la final, şi de o „îngropăciune” simbolică, organizatorii fiind destul de sceptici că o ediţie viitoare ar mai putea avea loc. „Fest'Asia este un festival făcut cu bani împrumutaţi şi cu banii noştri personali”, a spus Vlad Ilicevici, directorul Fest’Asia. Bugetul total, parţial asigurat de sponsori privaţi, ajunge la 10.000 de euro, filmele fiind selectate în aşa fel încât organizatorii să se poată încadra în această sumă.
Sub sloganul „A Totally Different Experience for the Eye”, Fest'Asia aduce, până pe 28 iunie, peste 40 de pelicule, în şase secţiuni: Panorama (şapte lungmetraje recente, inclusiv „My Magic”, a lui Eric Khoo), Trilogia (cele trei filme din seria „Ochiul”), Anim'Asia (filme asiatice de animaţie), Focus Thailanda, Short'Asia (peste 20 de scurtmetraje recente) şi un portret Johnnie To, prezent anul acesta la Cannes cu „Vengeance”. Trei dintre filmele regizorului din Hong Kong - un obişnuit al festivalurilor europene – vor fi proiectate la Scala: „Election 1”, „Election 2” şi „Exiled”.
„Jurnalul unei şcolăriţe”
Pe lângă trilogia „Ochiul”, una dintre cele mai tentante oferte ale Fest’Asia este proiecţia unui lungmetraj cu o istorie aparte, „Jurnalul unei şcolăriţe” (sâmbătă, 27 iunie), regizat de Jang In Hak, primul film nord-coreean proiectat în România în ultimii 20 de ani. Pe scenariul peliculei (proiectată în premieră mondială la Cannes, în 2006) şi-a dat acceptul şi liderul Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-Il, iar peste 8 milioane de nord-coreeni (o treime din populaţia ţării) au urmărit filmul în cinematografe. E povestea unei tinere, fiică a unui cercetător şi a unei casnice întru totul devotată familiei, care nu agreează valorile impuse de părinţii ei, dar sfârşeşte prin a le accepta. România este, după Franţa, a doua ţară europeană în care e proiectat acest film.
Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film. Abonamentele pentru zece proiecţii şi pentru toată perioada festivalului pot fi cumpărate din reţeaua Bilet.ro, la preţurile de 50, respectiv 100 de lei.