Haos în Germania. Fermierii au blocat accesul la cel mai mare aeroport, Frankfurt
- Bianca Ion
- 3 februarie 2024, 16:44
Sâmbătă, fermierii germani, nemulțumiți de eliminarea facilităților fiscale pentru motorina utilizată în agricultură, au organizat un protest, perturbând accesul la aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania și unul dintre cele mai mari din Europa, potrivit informațiilor furnizate de poliția locală.
„Traficul este perturbat în jurul aeroportului. Persoanele care vor să ajungă la aeroport sunt rugate să utilizeze mijloacele de transport în comun”, a anunțat poliţia din Frankfurt într-un mesaj pe reţeaua socială X (ex-Twitter).
Fermierii germani, furioși. Aproape o mie de tractoare participă la protest
Pe rețelele sociale, mai mulți utilizatori au împărtășit videoclipuri cu „concerte de claxoane” ale fermierilor care protestau în jurul aeroportului din Frankfurt.
#Bauern blockieren Deutschlands größten Flughafen und tausende kommen in #Frankfurt nicht zu ihrem Flieger!#bauernprotest2024 #FarmersProtest2024 pic.twitter.com/Jw78U27Pju
— Lexa 🇩🇪 (@rebew_lexa) February 3, 2024
Poliția nu a oferit detalii precise cu privire la numărul tractoarelor care au blocat parțial accesul la aeroportul din Frankfurt, dar conform tabloidului Bild, aproximativ o mie de tractoare au participat la protest. Pe site-ul său web, operatorul aeroportului din Frankfurt îi sfătuiește pe pasageri să își calculeze cu atenție timpul de călătorie către aeroport. Cu toate acestea, zborurile de pe aeroportul din Frankfurt nu au fost afectate, scrie publicația The Telegraph.
Protestele din Germania nu se opresc
Cunoscută pentru dialogul social de calitate, Germania a fost martoră în ultimele luni la o creștere a numărului de greve, pe fondul deteriorării puterii de cumpărare din cauza inflației. Pe lângă mobilizarea fermierilor, au avut loc și alte proteste care au afectat coaliția guvernamentală condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz.
Mai multe aeroporturi din Germania au fost paralizate joi de o grevă a personalului de securitate, aceștia dorind să-și facă simțită prezența în cadrul negocierilor colective la nivel de ramură.
În același timp, sindicatul piloților de la Discover, o filială a grupului aerian german Lufthansa, a anunțat o nouă grevă de 48 de ore, începând din ziua de duminică. Piloții cer în special stabilirea unei grile salariale și reglementări privind zborurile și timpul de odihnă. Aceste proteste survin după ce săptămâna trecută Germania a fost afectată de o grevă de mai multe zile a mecanicilor de locomotivă de la operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn.
Protestele fermierilor continuă în Vestul Europei
Parisul a fost pus sub asediu. La Bruxelles, fermierii belgieni au dat foc în fața Parlamentului European chiar înaintea începerii summit-ului Consiliului European, unde s-a dorit acordarea unui ajutor financiar pentru Ucraina.
Guvernul de la Berlin elimină treptat scutirile fiscale pentru motorină pentru a echilibra bugetul, în timp ce Țările de Jos doresc să reducă emisiile de azot și carbon.
Sute de tractoare au sufocat joi centrul orașului Bruxelles, iar fermierii furioși au aruncat cu ouă spre clădirea Parlamentului European, în timp ce europarlamentarii discutau despre ajutorarea Ucrainei și apărarea Europei în cazul unui război cu Federația Rusă. Problemele din agricultură nu au fost pe ordinea de zi a liderilor UE.
În România fermierii au ajuns la un acord cu Guvernul. Pe 2 februarie, la Palatul Victoria, premierul României și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat un acord prin care protestele de la Afumați, din București și din alte județe sunt încheiate pentru o nouă rundă de negocieri.