Fermierii din Republica Moldova, o nouă zi de protest în vama Leușeni-Albița

Fermierii din Republica Moldova, o nouă zi de protest în vama Leușeni-Albița Fermieri Republica Moldova / Sursa foto: Asociația Fermierilor

După ce în prima zi a săptămânii au blocat vama Leuşeni-Albița, de la frontiera Republicii Moldova cu România, fermierii moldoveni continuă și astăzi protestele.

Fermierii din Republica Moldova au anunțat o nouă zi de protest. Potrivit unui comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”, mai mulți agricultori din Hîncești, Leova, Nisporeni, Ungheni, Căușeni, se vor îndrepta spre vama Leușeni-Albița. Și fermierii din Rezina, Cahul, Cantemir, Fălești, Telenești și Criuleni au anunțat că se vor alătura protestului.

Agricultorii care protestează susțin că fără sprijinul statului, marea majoritate nu va putea efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelului minimal tehnologic, mai ales în condițiile când livrarea motorinei române întârzie.

vama leuseni

Protestul fermierilor în Vama Leușteni. Sursa foto: Serviciul vamal

La ședința Guvernului de săptămâna trecută s-a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei din bugetul de stat pentru 400 de agenți economici, care au înregistrat pierderi semnificative în urma secetei din 2022 și a grindinei de anul trecut. De ajutor vor beneficia inclusiv circa 180 de fermieri din Cahul, a anunțat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. El a declarat că asta e tot ce pot să facă autoritățile în acest moment.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fermierii din Republica Moldova și moratoriul cerut

Fermierii din Republica Moldova şi-au început protestele încă la sfârşitul anului 2023. Aceştia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării de penalizări, înfiinţarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-şi mai plătească datoriile şi alocarea a 50% din fondurile Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui şi porumb în 2023.

protest

Protestul fermierilor. Sursa foto: Facebook

Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum şi cu cât vor fi ajutaţi agricultorii care riscă să dea faliment. Dar, luna trecută, Asociaţia Forţa Fermierilor a criticat activitatea comisiei speciale create de guvern. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcţională şi autorităţile doar ar „mima” intenţia de a ajuta. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relaţiile comerciale dintre doi agenţi economici. Ministerul a dat, însă, asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluţii.