FENOMENUL care îi SPERIE pe cercetători. GĂURILE din PĂMÂNT care prevestesc APOCALIPSA. Sunt atât de MARI încât se văd din SATELIȚI

FENOMENUL care îi SPERIE pe cercetători. GĂURILE din PĂMÂNT care prevestesc APOCALIPSA. Sunt atât de MARI încât se văd din SATELIȚI

Fenomenul care se prezintă pe tot teritoriul Texasului nu este nou pentru cercetărori, însă extinderea acestuia la scară largă a intrat în atenţia publicului şi a oamenilor de ştiinţă. Mai nou, aceste gropi se pot vedea din sateliți.

Prima surpare a terenului a avut loc în 1980 în oraşul Wink din Texas, iar lucrurile au devenit mai grave de atunci. Acum, un studiu de amploare scoate la iveală că Wink şi gropile sale reprezintă doar o mică parte dintr-o problemă foarte mare - o întindere uriaşă cu suprafaţa echivalentă a unui judeţ din România are astfel de fenomene de surpare a terenului, precizează descoperă.ro.

„Mişcările subterane pe care le vedem nu sunt normale”, a precizat geofizicianul Zhong Lu de la Southern Methodist University din Dallas. „Terenul nu face asta fără o cauză”.

Lu făcea parte dintr-o echipă care în 2016 a folosit datele din satelit pentru a scoate la iveală că cele două denivelări din Wink erau active şi se puteau extinde, scrie Science Alert.

De asemenea, pe un teren cu o arie de 10.360 de kilometri pătraţi prezenta acest fenomen.

„Hazardele descrise reprezintă un pericol pentru localnici, drumuri, căi ferate, conducte de petrol şi gaz, dar şi pentru apa subterană care poate fi contaminată”, a precizat Lu.

Datele de satelit folosite de echipă au fost culese în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2017 şi, alături de date cu privire la producţia de petrol furnizate de Railroad Commission of Texas, cercetătorii au ajuns la concluzia că instabilitatea epică este rezultatul deceniilor de extracţie de petrol.

Nimeni nu poate şti cum vor evolua lucrurile de aici, dar vestea proastă este că fenomenul poate să nu fie închis în aceşti parametri deja destul de mari.

„Studiul nostru s-a concentrat pe o suprafaţă de doar 10.000 de kilometri pătraţi”, a precizat Jin-Woo Kim. „Suntem siguri că dacă privim dincolo, vom găsi că există şi alte mişcări ale terenului. Această regiune a statului Texas a văzut multe exploatări de hidrocarburi din anii '40, iar descoperirile noastre asociază această activitate cu mişcările suprafeţei”.

Cercetătorul a mai adăugat şi că „am văzut o creştere a activităţii seismice în jurul oraşului Pecos în ultimii 5-6 ani. Înainte de 2012, nu au fost înregistrate cutremure în această zonă. Deşi mişcările de suprafaţă şi cutremurele pot fi o coincidenţă, nu putem exclude posibilitatea că aceste cutremure sunt produse de exploaterea hidrocarburilor”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News