Evenimentul Zilei > Actualitate > Fenomenul care a măcinat omenirea un mileniu a fost deslușit. În 1110 luna a dispărut și…
Fenomenul care a măcinat omenirea un mileniu a fost deslușit. În 1110 luna a dispărut și…

Fenomenul care a măcinat omenirea un mileniu a fost deslușit. În 1110 luna a dispărut și…

În anul 1110 luna a dispărut complet de pe cer, iar acum se pare că cercetătorii au descoperit motivul din spatele acestui fenomen ciudat.

Acum aproape un mileniu, o schimbare incredibilă a avut loc în atmosfera Pământului: un nor uriaș bogat în particule de sulf a plutit prin stratosferă, transformând cerul albastru într-un cer negru. Fenomenul este posibil să fi durat luni, sau poate chiar ani de zile până când norul a coborât pe Pământ, scrie Sciencealert.

Știm că acest eveniment a avut loc deoarece cercetătorii au extras date prețioase din miezul ghețarilor, unde straturile de gheață au captat aerosolii de sulf produși de erupțiile vulcanice.

Gheața poate păstra astfel de dovezi pentru perioade de timp incredibil de lungi, dar este destul de dificil ca o dată exactă a evenimentului să fie stabilită.

În acest caz, cercetătorii au presupus că depozitele uriașe de sulf din ghețar au fost create în de o erupție masivă din anul 1104 a vulcanului Hekla, din Islanda, care mai este poreclit și „Poarta către Iad”.

Acum câțiva ani, un studiu a ajuns la concluzia că un interval de timp denumit „Cronologia Gheții din Groenlanda 2005” ar fi putut fi decalat cu până la 7 ani în primul mileniu, și cu 4 ani în cel de-al doilea.

Aceste descoperiri, conform ultimelor cercetări conduse de paleoclimatologistul Sebastien Guillet de la Universitatea din Geneva, ar nsemna de fapt că nu vulcanul Hekla este responsabil pentru depozitele de sulf.

„O descoperire incredibilă reieșită din redatarea acestui miez de gheață reprezintă un semnal vulcanic bipolar, care ar fi început să se depună târziu în anii 1108 și procesul a persistat până în 1113”, a declarat Guillet.