Fenomene meteo neobișnuite, iarna vine dinspre Atlantic. Furtuna Sabina ajunge în România

Fenomene meteo neobișnuite, iarna vine dinspre Atlantic. Furtuna Sabina ajunge în România

Iarna acestui an e cea mai neobișnuită  din ultimele decenii. La intervale de câteva zile trecem de la vreme caldă, cu temperatuiri și peste 10 grade C, la Cod portocaliu de viscol și ger. După una din cele mai calde luni ianuarie din ultimii ani, februarie se menține în același top. Meteorologii spun, la unison, că traversăm o perioadă total atipică. Influențele iernii, în loc să vină din est, dinspre Rusia, apar dinspre Vest, respectiv dinspre Oceanul Atlantic, și Marea Mediterană.

”Traversăm acum o perioadă în care vremea își schimbă radical aspectul o dată la două-trei zile, dar dacă ne uităm puțin în urmă am avut o foarte lungă perioadă în care, cel puțin din punct de vedere al precipitațiilor, nu s-a întâmplat mai nimic.

Ceea ce aș spune că este mai ieșit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influențe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puțin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aș spune că mai degrabă acest lucru este mai ieșit din comun”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, duminică, la Digi24.

Cum va fi vremea

În zilele care vin,  Europa și România intră sub influența furtunii Sabina, care s-a dezvoltat deasupra Oceanului Atlantic, care deja s-a făcut simțită prin vânturi deosebit puternice (coduri roșii și portocalii) în Europa de Vest. Țara noastră se va afla la extrema sud-estică a acestei furtuni, mai arată specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Furtuna în prezent se intensifică, este în plină evoluție spre Europa, noi suntem la marginea ei, dar îi vom sesiza și noi efectele, nu scăpăm. Dar nici nu trebuie să ne panicăm, pentru că nu România va fi una din țările cele mai afectate”, a mai spus, la aceeași televiziune, Florinela Georgescu. Vântul se va intensifica începând de luni după-amiaza, mai întâi în zonele de munte, începând cu vestul și nord-vestul țării. Totodată, temperaturile vor crește și vor începe ploile.

În următoarele două zile temperatura va crește, nu numai la București, ci aproape peste tot în țară, cu cel puțin 10 grade. În Capitală sunt de așteptat precipitații mixte, dar mai mult ploaie. Având în vedere că fronturile atmosferice sunt într-o mare dinamică în această perioadă, meteorologii nu pot spune cu certitudine dacă vor mai fi sau nu episoade de iarnă adevărată în țara noastră.

”Este posibil ca, după acest episod care va însemna o creștere de temperaturi în următoarele două zile, poate o scădere la jumătatea săptămânii, poate din nou o creștere spre sfârșitul săptămânii - este foarte posibil să continuăm în același stil, ceea ce înseamnă că ar mai putea apărea episoade în care vremea să fie mai rece și precipitațiile sub formă de ninsoare”, a mai declarat, conform sursei citate, directorul ANM.