Fenomen rar pe cerul României. Când va putea fi observat
- Laurențiu Teodorescu
- 13 decembrie 2019, 11:56
Stelele căzătoare sunt un fenomen astronomic mai rar întâlnit, dar românii sunt printre norocoșii care se pot bucura de acest spectacol.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, 13-14 decembrie, spectacolul universului poate fi zărit de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din București.
În această noapte, informează RTV, planeta Pământ va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf, lăsate în urmă de asteroidul 3200 Phaethon. Când intră în contact cu atmosfera, particulele de praf aprind gazul din atmosferă și lasă pe cer o dâră luminoasă, numită popular și „stea căzătoare”.
Specialiștii în astronomie spun că cele mai multe stele căzătoare observate în perioada 4-17 decembrie par a proveni din constelaţia Gemini (Gemenii), de aceea se și numesc „Geminide”. Spre deosebire de alți meteori, Geminidele au ceva deosebit: sunt stele mai lente și foarte luminoase.
Reprezentanții Observatorului Astronomic spun că stelele căzătoare sunt vizibile și fără un instrument astronomic – cei pasionați trebuie doar să privească sus, spre înaltul cerului.
Punctul maxim al fenomenului va fi atins în noaptea dintre 13 și 14 decembrie, însă Geminidele sunt vizibile până pe 17 decembrie. Sunt șanse să poată fi zărite minimum 40-50 de stele căzătoare pe oră!
„Pentru a vedea stele căzătoare, nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe! Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord.
Geminidele sunt foarte lente, aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s, iar Perseidele (vizibile în august), 59 km/s. Nu contează dacă vedeţi 5, 10 sau 50 de stele căzătoare în acele nopţi”, explică specialiștii de la Observatorul astronomic din București.