Fenomen rar. "Jocurile de artificii" ale unei rachete Space X pe cerul american. Video
- Andreea Vlad
- 26 martie 2021, 19:16
Resturile unei rachete SpaceX la revenirea în atmosfera terestră par să fi fost la originea unui încântător spectacol de lumini pe cerul american.
Fenomenul a iluminat cerul din nord-vestul Statelor Unite joi seară, relatează AFP, care citează Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS).
Luminile sunt resturi din a doua treaptă a unei rachete Falcon 9
"Obiectele luminoase de pe cer, semnalate pe scară largă, erau resturi din a doua treaptă a unei rachete Falcon 9", a scris pe Twitter Serviciul Naţional de Meteorologie din Seattle. Instituția a precizat că aşteaptă date mai detaliate pentru a putea confirma oficial aceste informaţii.
Înregistrările video postate pe reţelele de socializare arată un grup dens de puncte strălucitoare şi de dâre luminoase. Acestea se deplasează lent pe cer înainte de a dispărea. Potrivit relatărilor din media locale, fenomenul a fost observat la scurt timp după ora 21:00 (4:00 GMT, vineri). Înregistrările video au fost postate din Washington şi Oregon, ambele situate în nord-vestul Statelor Unite.
Potrivit NWS din Seattle, este mai probabil ca fenomenul să fi fost cauzat mai degrabă de resturi spaţiale decât de meteori, care se deplasează mult mai rapid.
Racheta Falcon 9 a căzut în atmosferă cu peste 27.000 km/h
"Ceea ce văd oamenii este o rachetă care cade în atmosferă cu peste 27.000 km/h şi se spulberă ca urmare a căldurii generate de o asemenea viteză. Fragmentele care se topesc mai uşor se desprind mai întâi, iar piesele mai dense supravieţuiesc mai mult timp, ceea ce oferă aparenţa mai multor obiecte incandescente care se îndreaptă în aceeaşi direcţie", a explicat pentru AFP Jonathan McDowell de la Centrul de astrofizică de la Harvard.
"Este vorba despre o eroare, în mod normal acest tip de rachetă SpaceX efectuează o combustie dezorbitată", a mai precizat specialistul.
Combustia în momentul de dezorbitare este o manevră ce implică pornirea propulsoarelor unei nave spaţiale pentru a o încetini şi a începe coborârea în atmosferă. Aici nava se dezintegrează în mod controlat. "Ştiam că se va prăbuşi ieri sau astăzi, dar nu eram siguri când exact", a spus McDowell, adăugând că "este nevoie de câteva ore pentru a face înconjurul lumii de două ori şi prin urmare nu cunoaştem înainte unde s-ar prăbuşi", a conchis expertul. Până în prezent nu au fost raportate pagube, iar NWS din Seattle a indicat că este puţin probabil ca fenomenul să fi produs un impact.