SpaceX - NASA: Racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon au decolat spre Stația Spațială
- Antonia Hendrik
- 30 mai 2020, 22:55
UPDATE: 30 mai, ora 22:22 - Racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți NASA au decolat spre Stația Spațială Internațională.
Actualizări live de la lansare SpaceX: Prima lansare în spațiu cu personal uman a NASA după aproape un deceniu este un succes incredibil.
Capsula Crew Dragon SpaceX, cu astronauții Bob Behnken și Doug Hurley la bord, s-a separat de cel de-al doilea stadiu de susținere al rachetei Falcon 9 și au intrat pe o orbita Pământului în drum spre întâlnirea cu Stația Spațială Internațională.
Miliardarul excentric, Elon Musk, are toate motivele să se bucure. Visul său a devenit realitate. Compania SpaceX a reuşit scriind istoria: prima navă spaţială privată este în drum spre Staţia Spaţială Internaţională!
Ştirea iniţială:
Astronauții NASA Robert Behnken și Douglas Hurley vor pleca în spațiu, în misiunea denumită Demo-2. Pentru prima oară, racheta Falcon 9 va trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională.
Racheta Falcon 9 se va desprinde se sol la 15:22 (22:22, ora României), 30 mai, de la Complexul Launch 39A din Florida, pentru o ședere prelungită la stația spațială internaţională.
Ca test de zbor pentru SpaceX, această misiune va valida sistemul de transport al echipajului companiei, inclusiv capacitatea de lansare. Aceasta va fi și prima dată când astronauții NASA vor testa sistemele spațiale pe orbită.
La bordul navetei se află astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken
Lansarea misiunii era prevăzută pentru miercuri, dar a fost amânată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.
Misiunea este importantă din mai multe puncte de vedere: este pentru prima oară după aproape 10 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011. Și este, de asemenea, pentru prima dată când agenția spațială americană colaborează cu o companie privată pentru a-i transporta astronauții până pe orbita spațială.
Pentru Statele Unite reuşita acestei misiuni va fi un pas crucial pe drumul spre independența de Rusia pentru accesarea Stației Spațiale şi un motiv de mândrie naţională.
Ultima misiune cu echipaj uman de pe teritoriul american a fost în 2011, când naveta Atlantis ateriza și odată cu ea se sfârșea era de 30 de ani a flotei spațiale NASA. Nouă ani au așteptat americanii să-și vadă din nou astronauți decolând de la Centrul Spațial Kennedy. În toată această perioadă, Agenția Spațială a depins de programul rusesc pentru a trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.