Fenomen bizar în apropiere de Terra! Alerta care îngrozește întreaga planetă.

Fenomen bizar în apropiere de Terra! Alerta care îngrozește întreaga planetă.Sursa foto: Zenobillis | Dreamstime.com

„Ceva” din vecinătatea cosmică a Pământului emite semnale ciudate cu care oamenii de știință nu au mai avut de-a face niciodată. Profilul acestui corp, care se află la 4.000 de ani-lumină distanță de Terra, nu se potrivește cu niciun obiect astronomic cunoscut. Cercetătorii sunt pur și simplu uimiți. Este vorba despre unul dintre cele mai luminoase obiecte de pe cerul radio de joasă frecvență.

Un corp ceresc din vecinătatea cosmică a planetei noastre emite semnale ciudate. Timp de aproximativ 30 până la 60 de secunde, la fiecare 18,18 minute, corpul cu pricina pulsează puternic, fiind unul dintre cele mai luminoase obiecte de pe cerul radio de joasă frecvență. Pentru că nu au mai întâlnit așa ceva, oamenii de știință au denumit corpul GLEAM-X J162759.5-523504.3.

„A fost oarecum înfricoșător pentru un astronom”

„Acest obiect apărea și dispărea în câteva ore în timpul observațiilor noastre”, a declarat astrofizicianul Natasha Hurley-Walker de la Universitatea Curtin din cadrul Centrului Internațional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR) din Australia.

„A fost complet neașteptat. A fost oarecum înfricoșător pentru un astronom, deoarece nu se cunoaște nimic pe cer care să facă așa ceva (să emită semnalele amintite - n.r.). Și este într-adevăr foarte aproape de noi - la aproximativ 4.000 de ani-lumină distanță. Este în curtea noastră galactică”, a mai spus astrofizicianul.

În prezent, oamenii de știință sunt de părere că noua descoperire ar putea să fie, de fapt, una din următoarele tipuri de stele (așa-zise „moarte”): un tip de stea neutronică ultra-magnetică numită magnetar sau o pitică albă puternic magnetizată.

Ce este, de fapt, corpul care emite semnale ciudate

Dacă este vorba de prima variantă, ar fi prima dată când cercetătorii au descoperit un magnetar cu o perioadă de pulsație foarte lungă, cunoscut sub numele de „magnetar cu perioadă ultra-lungă”.

Obiectele care pulsează în mod regulat sau mai puțin regulat sunt, de fapt, destul de frecvente în spațiu. Orice lucru care își schimbă în mod neașteptat și dramatic luminozitatea este cunoscut sub numele de „tranzitoriu” și include totul, de la supernove și găuri negre care înghit stele până la erupții stelare.

Pulsarii sunt stele neutronice care se rotesc extrem de repede, proiectând fascicule luminoase de emisie radio de la polii lor, astfel încât să treacă pe lângă Pământ, la fel ca un far. Perioada acestor rotații și, prin urmare, a impulsurilor, este de la câteva secunde până la milisecunde.

Cu toate acestea, astronomii nu au văzut nimic asemănător cu GLEAM-X J162759.5-523504.3. Acesta a fost reperat în datele obținute de Murchison Widefield Array din Australia de Vest, un radiotelescop de joasă frecvență format din mii de antene dipolare de tip păianjen, răspândite în deșert.

Ce secrete ascunde obiectul identificat de astronomi

În datele colectate de MWA între ianuarie și martie 2018, utilizând o nouă tehnică dezvoltată de astronomul Tyrone O'Doherty de la Universitatea Curtin, astronomii au descoperit 71 de impulsuri din același punct de pe cer.

Analizând semnalul, ei au depistat locația acestuia și au dedus că obiectul, oricare ar fi el, este mai mic decât Soarele și foarte luminos din punct de vedere al undelor radio. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că emisia este foarte polarizată sau răsucită, ceea ce sugerează că sursa sa are un câmp magnetic extraordinar de puternic.

Acest lucru arată că ar putea fi vorba despre un magnetar. După cum am menționat deja, acestea sunt un tip de stele neutronice, care sunt fascinante - nucleele prăbușite și moarte ale unor stele cândva masive, cu o masă de până la aproximativ 2,3 ori mai mare decât cea a Soarelui, împachetate într-o sferă ultradensă cu un diametru de doar 20 de kilometri.

Magnetarii cu perioadă ultra-lungă ar putea reprezenta o forma evoluată, deoarece și-au încetinit semnificativ rotația în timp, dar se credea că sunt imposibil de detectat - până în prezent.

Acest lucru a fost un pic cam neplăcut, într-adevăr, deoarece magnetarii au fost sugerați ca reprezentând o sursă a unor misterioase semnale radio luminoase și misterioase numite explozii radio rapide; dar multe explozii radio rapide au fost localizate în locuri incompatibile cu magnetarii tineri.

„Nimeni nu se aștepta să detecteze așa ceva”

GLEAM-X J162759.5-523504.3 are dimensiuni mici, semnalul său fiind puternic polarizat și emisia șocant de strălucitoare.

„Nimeni nu se aștepta ca cineva să detecteze în mod direct așa ceva, deoarece nu ne așteptam să fie atât de luminos”, a declarat Hurley-Walker. „Cumva, convertește energia magnetică în unde radio mult mai eficient decât orice am mai văzut până acum”, a mai spus el, potrivit sciencealert.com.

Este posibil ca obiectul să fie altceva, de exemplu o pitică albă. Dar profilul de până acum se potrivește cel mai bine cu caracteristicile unui magnetar cu perioadă ultra-lungă, au spus cercetătorii.

Este demn de remarcat faptul că, în cei opt ani în care MWA a fost operațional, GLEAM-X J162759.5-523504.3 a fost activ doar pentru acea perioadă de două luni din 2018. Există mai multe motive potențiale pentru acest lucru, inclusiv posibilitatea ca activitatea sa să fie în afara capacității de detecție a oamenilor de știință. Sau se poate ca acest corp să fi suferit o explozie neobișnuită. Ambele motive ar putea explica motivul pentru care nu am mai detectat nimic asemănător până acum.

Cercetătorii continuă să monitorizeze regiunea pentru a observa dacă obiectul GLEAM-X J162759.5-523504.3 își va relua activitatea.