Femeile în pandemie, mai afectate decât bărbații. Care sunt punctele vulnerabile

Femeile în pandemie, mai afectate decât bărbații. Care sunt punctele vulnerabile

I.Prevenirea și combaterea violenței domestice

1. Adoptarea proiectului privind sistemul de monitorizare electronică a agresorilor împotriva cărora există un ordin de protecție prin brățări electronice.

2. Dezvoltarea unor proceduri clare de intervenție în cazurile de violență domestică, atunci când victima sau agresorul sunt infectați cu virusul COVID-19.

3. Asigurarea accesului tuturor femeilor la justiție, inclusiv în perioade de stare de urgență sau de alertă, prin dezvoltarea unor măsuri specifice care să țină cont de provocările pe care le înfruntă femeile, precum lipsa accesului la electricitate, abilități scăzute de operare pe calculator lipsa deținerii dispozitivelor electronice necesare pentru a completa și depune online dosarul pentru emiterea unui ordin de protecție, nivel de educație scăzut, necunoașterea limbii române, deficiențe de vedere sau auz, dizabilități fizice sau mintale.

4. Asigurarea accesului la servicii de consiliere psihologică și juridică pentru victimele violenței domestice, 1) prin alocarea fondurilor necesare dezvoltării acestor servicii acolo unde ele nu există, în special în zonele defavorizate și 2) prin alocarea fondurilor necesare continuării serviciilor deja existente și adaptării acestor servicii la nevoile determinate de intensificarea violenței domestice în contextul pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

II. Femeile în pandemie și asigurarea accesului la servicii de sănătate

5. Debirocratizarea procesului de accesare a serviciilor medicale decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin eliminarea necesității adeverinței de la medicul de familie pentru a confirma sarcina și accesarea serviciilor medicale gratuite în timpul sarcinii pe baza unui test de graviditate efectuat în spital.