Femeile din Donbas s-au alăturat mamelor și soțiilor din Rusia. Mișcarea de protest se întinde

Femeile din Donbas s-au alăturat mamelor și soțiilor din Rusia. Mișcarea de protest se întinde Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook

Și în Donbas a apărut o mișcare de protest, contra războiului. Ea se alătură celei existente în Rusia, acolo unde mai multe femei, mame și soții cer ca bărbații să revină acasă.

Femeile din „DPR”, adică din regiunea ucraineană Donbas, s-au alăturat acțiunii mișcării „Way Home” și au cerut întoarcerea acasă a tuturor bărbaților mobilizați pe frontul din Ucraina. Prima depunere de flori în cadrul evenimentului a avut loc duminică, 21 ianuarie.

Locuitorii din Yenakievo au depus flori la monumentul evreilor, victime ale nazismului. Pe panglicile albe ce puteau vedea, printre alte mesaje: „Femei pentru pace”, „Opriți genocidul civililor!”

Ne puteți urmări și pe Google News

La data de 19 februarie 2022, a fost anunțată mobilizarea în așa-numita „Republică Populară Donețk”. În doar câteva zile, Donețk a devenit un „oraș al femeilor”. În condițiile în care toți bărbați apți au fost trimiși pe front. Iar restul au încercat să evite mobilizarea cât au putut, ascunzându-se cât mai bine cu putință. Mobilizarea pe acest teritoriu, conform articolului 51 din Convenția de la Geneva, este ilegală.

Femeile din Donbas își cer fii și soții acasă

„Puterea ocupantă nu va putea obliga persoanele protejate să servească în forțele sale armate sau auxiliare. Orice presiune sau propagandă în favoarea intrării voluntare în armată este interzisă”. Se precizează în articolul respectiv. Mai mult, în acea perioadă au fost prinși pe stradă bărbați de peste 50, 55 și chiar 60 de ani, care au fost trimiși la război. Mulți dintre ei încă nu se pot întoarce acasă.

În ultima perioadă, o mișcare de protest, formată de femei din Rusia, mame și soții, ia amploare. Scopul este acela de a-i aduce acasă pe bărbații mobilizați în Ucraina.

Zilele trecut, un grup de femei, rude ale soldaților ruși mobilizați în război, au depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidurile Kremlinului.

Purtând eșarfe albe, simbol al mișcării lor de protest, femeile au spus că este o ocazie rară de a-și exprima opoziția față de mobilizare și de a cere public întoarcerea celor dragi de pe frontul din Ucraina.

Este evident că încurcăm autoritățile cu existența noastră”, a declarat Maria Andreyeva. Soția unui soldat mobilizat și una dintre cele mai cunoscute personalități, dintr-o mișcare anti-mobilizare, ce ia amploare, pentru The Moscow Times.