Protestul fermierilor și camionagiilor blochează transportul spre Ucraina

Protestul fermierilor și camionagiilor blochează transportul spre UcrainaProtest fermieri și transportatori. Sursa Foto - RO AGRI, Facebook, imagine arhivă din 7 aprilie 2023

Fermierii cu tractoare și camionagii cu TIR-urile blochează Vama Siret și circulația spre Ucraina, iar haosul este total.

Protestul fermierilor și al camionagiilor, la câțiva km de frontul ucrainean

Protestul fermierilor și camionagiilor ia amploare în România, chiar și în apropiere de frontul ucrainean. România este considerată principala rută de export a cerealelor ucrainene, refuzate de Polonia și Ungaria.  Producătorii agricoli din România sunt nemulțumiți că cerealele ucrainene vărsate, la prețuri mai mici, distruge competiția. Acum, fermierii sunt disperați că nu mai au bani cu ce să acopere costurile de producție, nici creditele pe care le au, practic sunt în pragul falimentului.

100 de fermieri și camionagii s-au dus în apropierea Vămii Siret pentru a protesta. Au adus cu ei 50 de tractoare, șase TIR-uri și 15 autoturisme, potrivit Jandarmeriei Suceava.

„Cu privire la manifestarea spontană de protest a fermierilor/transportatorilor din judeţul Suceava, la aproximativ 2 km de Punctul de Trecere a Frontierei Siret, sunt prezente 52 de tractoare, şase Tiruri, 15 autoturisme şi aproximativ 100 de persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Botezatu. Televiziunile au prezentat imagini de la fața locului, din Suceava și Botoșani, unde protestatarii blochează circulația rutieră.

Protestul fermierilor blochează traficul către Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava a mai precizat că miercuri dimineaţa a început activitatea de procesare a TIR-urilor către Ucraina.

„Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activităţii de procesare a tirurilor din oraşul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret”, citează Știripesurse.
Peste 150 de şoferi din Ucraina au protestat marţi, în centrul oraşului Siret. Aceștia sunt  nemulţumiţi din cauza manifestaţiei transportatorilor şi agriculturilor le este blocat accesul în vamă. Un șofer ucrainean, intervievat de Televiziunea Intermedia, se plânge că are marfă perisabilă și că așteptarea îi poate aduce pagube de zeci de mii de euro.  Aflat în drum spre întoarcere, el spune că fermierii și camionagii români au libertatea de a protesta, dar nu și-au ales locul potrivit.

România,principala rută de export a cerealelor din Ucraina. Polonia și Ungaria au refuzat

După blocarea de către ruşi a coridorului de export a cerealelor ucraineşti pe Marea Neagră, România rămâne principala rută alternativă pentru ca economia Ucrainei să supraviețuiască războiului.  Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA susţine că România este pentru Ucraina cea mai importantă rută alternativă de export pentru cereale. Dar și pentru alte produse.

Ucraina a început să folosească portul Constanța de la Marea Neagră, după ce invazia totală a Rusiei, lansată în februarie 2022, i-a blocat exporturile prin propriile porturi de pe malul Mării Negre, relateaza US News & Report. În 2023, prin Constanța au fost exportate 14 milioane de tone cubice de cereale ucraineşti. Cifra reprezintă 40% din totalul exporturilor de cereale prin portul Constanţa. Cu mult peste cele 8,6 milioane tone din 2022. După atacurile Rusiei asupra porturilor ucraineşti de pe Dunăre, volumul tranzitului de cereale prin portul Constanţa s-a diminuat.

Între timp, Polonia și Ungaria au confirmat din vara 2023 intenția de a impune propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a ales să nu prelungească măsura care permitea acest lucru pentru cei cinci vecini ai Ucrainei din Uniunea Europeană.