Polonia și Ungaria mențin interdicția asupra cerealelor ucrainene. Poziția României

Polonia și Ungaria mențin interdicția asupra cerealelor ucrainene. Poziția României Sursa foto: Arhiva EVZ

Polonia și Ungaria au confirmat intenția de a impune propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a ales să nu prelungească măsura care permitea acest lucru pentru cei cinci vecini ai Ucrainei din Uniunea Europeană. România așteaptă planul Ucrainei.

În luna mai, Uniunea Europeană a introdus restricții pentru importurile de cereale ucrainene. Acest fapt a permis țărilor precum Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia să interzică vânzarea internă de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Cu toate acestea, au fost permise tranzitul acestor produse pentru export în alte țări.

Ungaria și Polonia mențin restricții pentru importul de cereale ucrainene

Vom prelungi această interdicţie în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la un miting în oraşul Elk din nord-estul ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez”, a mai adăugat el.

Această decizie vine într-un moment în care Polonia se află în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Acestea urmează să aibă loc luna viitoare.

Ungaria a impus o interdicţie de import pentru 24 de produse agricole ucrainene. Printre acestea se numără cereale, legume, diverse produse din carne și miere, conform unui decret guvernamental publicat vineri.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a creat rute terestre alternative, cunoscute sub numele de „Coridoarele Solidarității”, pentru a permite Ucrainei să-și exporte cerealele și semințele oleaginoase.

Aceasta a devenit necesară după ce Rusia a anulat în iulie acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră. Un acord negociat de ONU, care asigura trecerea în siguranță a navelor de mărfuri.

UE se va abține de la introducerea altor resctricții

Comisia Europeană a anunțat că măsurile actuale vor expira vineri, conform planului inițial. Această decizie vine în urma acordului Ucrainei de a implementa măsuri legale, precum un sistem de acordare a licențelor de export, în decurs de 30 de zile.

Scopul acestor măsuri este de a preveni o creștere bruscă a importurilor de cereale în țările vecine.

UE a subliniat că nu va impune restricții atâta timp cât măsurile eficiente implementate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează corespunzător.

În ultimul an, Ucraina și-a realizat 60% din exporturile de cereale prin intermediul „coridoarelor solidarității”. Asta în timp ce restul de 40% a fost expediat prin Marea Neagră, în conformitate cu acordul încheiat.

În august, aproximativ patru milioane de tone de cereale ucrainene au traversat coridoarele. În timp ce aproape 2,7 milioane de tone transportate pe Dunăre.

Comisia Europeană avea de gând să promoveze și mai mult exporturile prin intermediul României. Numai că, acest plan a fost complicat de atacurile cu drone rusești împotriva infrastructurii ucrainene pentru cereale de-a lungul Dunării și în apropierea frontierei cu România.

Blocada cerealelor impusă de Rusia

Fermieri/cereale. foto: arhivă EVZ

România, în așteptarea planului de acțiune al Ucrainei privind exportul de cereale

Între timp, România se află în așteptarea planului de acțiune propus de Ucraina în ceea ce privește exportul de cereale. Țara noastră promite că va lua măsuri în consecință pentru a proteja interesele agricultorilor români.

„Guvernul României  aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Totodată, îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie”, a transmis, vineri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

În baza Planului de Acțiune prezentat de către Ucraina, Guvernul României va evalua și va lua măsurile necesare pentru a proteja interesele fermierilor români.

Executivul menține o comunicare constantă atât cu Comisia Europeană, cât și cu reprezentanții Ucrainei.

Asta în efortul de a se asigura că noul mecanism propus de CE pentru limitarea efectelor importurilor produselor ucrainene va contribui la prevenirea distorsiunilor pe piețele statelor membre ale UE care au beneficiat anterior de măsuri de protecție împotriva importurilor din Ucraina.