Femeile casnice, în număr tot mai mare. De ce aleg să stea acasă
- Antonia Hendrik
- 11 noiembrie 2023, 12:58
Femeile casnice sunt în număr tot mai mare. România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cele mai multe persoane care aleg să stea acasă.
Femeile casnice sunt în număr tot mai mare. Potrivit INS, peste 1,2 milioane de români se autodeclară casnici, însă realitatea este alta. Aproape 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani nu au o slujbă și nici nu caută.
Femeile casnice, un fenomen în România
Creștere alarmantă a numărului de persoane casnice. Pentru femeile din România a fi casnică înseamnă o zi plină de activități neplătite. Dar și nerecunoscute. Conform ultimelor date INS, peste 1,2 milioane de români se autodeclară casnici.
Spre exemplu, o fostă coafeză, acum lucrează la negru, sperând să-și deschidă propriul salon. Situația ei nu este singulară. Economia gri pare să încurajeze astfel de activități la negru.
Femeile casnice. Sursa foto: Pixabay
Statisticile arată o creștere alarmantă a numărului de persoane casnice. Între cele două recensăminte realizate de INS sunt:
- numărul casnicelor, din grupele de vârstă 45-49 de ani, s-a dublat.
- numărul celor de 50-54 de ani a crescut de 1,7 ori.
- Iar la 60-64 de ani numărul persoanelor casnice s-a triplat.
Zonele cu cele mai multe femei care stau acasă
Cele mai mari ponderi cu astfel de cazuri din România sunt în Suceava, Caraș-Severin și Botoșani, în timp ce în zone urbane, precum București, Cluj sau Brașov, această tendință este mai puțin pronunțată.
Un studiu norvegian relevă că a fi casnic este o practică minoritară, cel mai des asociată cu persoanele cu un nivel scăzut de educație, cu probleme de sănătate, cu familii numeroase sau cu parteneri ce dispun de venituri substanțiale.
Sursa foto: Pixabay.
În Europa, peste 90% dintre mame dedică cel puțin o oră zilnic treburilor casnice, față de doar 30% dintre bărbați. Acest lucru reflectă rolurile de gen tradiționale și impactul nivelului de educație când vine vorba despre ce gen are ce de făcut.
Situația din Europa
Institutul European pentru Egalitatea de Gen subliniază că în ultimii ani, în țări precum Franța sau Germania, s-a observat o creștere în egalitatea de gen în sfera domestică.
Din păcate, România se numără printre țările unde progresul în această direcție este încă lent. Italia este singura țară din Uniunea Europeană care ne depășește în ceea ce privește ponderea femeilor în putere, fără loc de muncă. Suntem, însă în fruntea clasamentului, când vine vorba de femei care renunță la profesie, pentru a deveni casnice.