Bani pentru românii care prestează activități casnice. Tichete în valoare de 15 lei de la 1 ianuarie 2024

Bani pentru românii care prestează activități casnice. Tichete în valoare de 15 lei de la 1 ianuarie 2024 Sursa Foto: Arhiva EVZ

Românii care prestează activități casnice vor fi remunerați. Aceștia vor primi, de la 1 ianuarie 2024, tichete în valoare de 15 lei.  

Beneficiază de aceste tichete românii care prestează activități casnice. Pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Românii vor primi noi tichete începând cu 1 ianuarie 2024

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în aprilie 2022. Ulterior, Guvernul a aprobat normele de aplicare, scopul fiind acela de a reglementa fiscal activitățile casnice.

Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore De asemenea, există o limită de șase ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Trebuie reținut faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a beneficia de pe urma acestei măsuri este necesar să stabilești un raport juridic bazat pe acordul de voință. Astfel, nu este necesar un document scris , în scopul furnizării serviciilor de asistență la domiciliu.

Voucherul de activităţi casnice este un bon valoric destinat plăţii contravalorii activităţilor casnice efectuate. Acesta conţine elemente specifice de siguranţă, serie şi număr unic, care permit individualizarea şi urmărirea acestuia.

Tichete pentru români

Tichetele de muncă pot fi preschimbate în bani

Tichetul de activităţi casnice poate fi preschimbat în bani în maximum 12 luni de la data primirii acestuia de către prestatorul casnic.

Beneficiarul casnic care achiziţionează tichete de activităţi casnice, de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau de la alte unităţi desemnate în acest scop, suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire al tichetelor fiind suportat de ANOFM sau de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care emit tichetele. În schimb, beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetul de activităţi casnice în maximum 12 luni de la data achiziţionării acestuia.

Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată conform reglementărilor legii, pentru ca un furnizor de servicii la domiciliu să poată beneficia de protecția asigurărilor sociale de stat (CAS), se stabilește la contribuția echivalentă a cel puțin 85 de tichete pentru activități la domiciliu, dar nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege.

Activitățile pentru care poți beneficia de tichete sunt cele care includ serviciile de curățenie și igienizare. De asemenea, intră în discuție și serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei și serviciile de îngrijire corporală. Pot primi bani și cei care se ocupă hrănire și supraveghere a beneficiarului casnic dependent.