Femeia care a furat un milion de euro din conturile CEC Bank și i-a dat la săraci, a scăpat de închisoare. Faptele s-au prescris
- Mihai Soica
- 16 martie 2023, 08:12
Dosarul care se referă la Elena Meteșan, fostă angajată la CEC Bank Alba, a fost închis ca urmare a intervenirii prescrierii faptelor.
În acest dosar a intervenit prescripția faptelor penale, fosta angajată a CEC Bank fiind una dintre beneficiarele deciziei Curții Constituționale a României, cu privire la aplicarea termenului prescripției generale.
”Încetează procesul penal în ceea ce-o priveşte pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale ... ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Dispune desfiinţarea totală a celor 368 documente de retragere/lichidare/transfer/virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale clienților băncii, falsificate prin contrafacerea semnăturilor clienților de către inculpata Meteșan Elena”, se arată în sentința Judecătoriei Alba Iulia.
În plus acțiunea civilă demarată de CEC Bank pentru a recupera sumele de bani furate de Meteșan, a fost și ea respinsă.
”Respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva inculpatei Meteşan Elena”, se mai arată în sentință.
Un ”Robin Hood” modern
Elena Meteșan a fost angajata sucursalei CEC bank din Zlatna, județul Alba.
În 2018, femeia a fost condamnată la cinci ani și șase luni de închisoare, fiind acuzată că a produs clienților băncii, un prejudiciu în valoare de 4.2 milioane de lei și 235.981 de euro.
Procurorii au stabilit că în calitatea ei de funcționar bancar, femeia a umblat în conturile inactive ale clienților, de unde a sustras diverse sume de bani. Ea a motivat că a furat banii pe care i-a donat la oamenii săraci și la Biserici, ca urmare a faptului că era nemulțumită de condițiile de muncă.
În total, sunt peste 500 de conturi de unde Elena Mătușan a furat diverse sume de bani.
Pe rolul judecătoriei Alba Iulia, sunt mai multe dosare care au ca obiect pretențiile celor păgubiți, unde se arată și ce sume au fost sustrase. Este vorba despre sume de 30.000 de lei, 78.000 de lei, 6.000 de euro, 18.000 de lei, 16.500 de lei sau chiar și 1.000 de lei.
CEC Bank obligată să achite pagubele
Prejuduciul a fost suportat, parțial de către CEC Bank. În cazul a 168 de păgubiți care dețineau acte despre sumele existente în conturile bancare, instituția le-a returnat banii furați.
Alți 129 de păgubiți, care nu dețineau actele necesare, din diferite motive, au fost nevoiți să acționeze banca în judecată, având câștig de cauză.
Acestora li se adaugă și celelalte 360 de persoane, care s-au aflat pe lista dosarului care s-a prescris azi, informează ziare.com.