Pe drumul cel bun. FEMEILE saudite vor avea dreptul să studieze și să muncească, fără permisiunea BĂRBAȚILOR gardieni

Pe drumul cel bun. FEMEILE saudite vor avea dreptul să studieze și să muncească, fără permisiunea BĂRBAȚILOR gardieni

Arabia Saudită plănuiește să ofere femeilor mai mult control asupra propriilor vieți - în ceea ce privește studiul, munca și tratamentele medicale.

Regatul extrem de conservator este una dintre cele mai segregate țări din lume, unde femeile trăiesc sub supravegherea unui bărbat, „gardian”; ele nu pot conduce mașina și trebuie să poarte în public un vălul islamic negru, care să le acopere tot corpul.

Dar presa saudită a scris că regele Salman bin Abdulaziz Al Saud a dat un ordin prin care se permite femeilor să beneficieze de servicii guvernamentale precum educația și sistemul de sănătate, fără a avea permisiunea unui bărbat.

Luna trecută, s-a iscat un adevărat scandal când Arabia Saudită a fost primită în comisia pentru femei a ONU, al cărei rol este să modeleze „standarde globale privind egalitatea de gen și puterea pentru femei”.

Ministrul britanic de Externe a refuzat să precizeze dacă Marea Britanie a votat pentru intrarea saudiților în această comisie, dar premierul belgian a spus că „regretă” faptul că ambasadorul țării sale a votat în favoarea acestei permisiuni, scrie The Independent.

Noile schimbări înseamnă că femeile ar putea, în anumite circumstanțe, să aibă acces la educație și sănătate, să lucreze în sectorul public sau privat și să se reprezinte în instanțe, fără a avea nevoie de consimțământul unui gardian bărbat, a spus Maha Akeel, un activist pentru drepturile omului și director al Organizației pentru Cooperare Islamică din Jeddah. „Acum cel puțin se deschide ușa pentru discuții asupra sistemului privind gardienii”, a spus Akeel pentru Reuters. „Femeile sunt independente și pot să aibă grijă de ele înselșe”

Măsurile vin în cadrul mai multor efoturipe care par să le facă saudiții pentru a include femeile în forța de muncă, în timp ce regatul încearcă să-și diversifice economia și să reducă dependența de producția de petrol. Deschiderea a început în 2011, când fostul rege Abdullah a permis femeilor să facă parte din consiliul guvernamental Shura Council. Acum femeile pot participa în alegerile locale, pot munci în anumite domenii și pot participa la Olimpiade, prima oară în 2012.

Cu toate acestea, arabia saudită se află pe locul 141 din 144 de țări, în indexul global al Diferențelor de Gen, în 2016, un forum care studiază modul în care femeile participă la viața politică și economic, în sănătate și educație.

Femeile sunt obligate să aibă permisiunea unui bărbat - soț, tată sau fiu - pentru a putea călători, studia sau pentru a se căsători, ceea ce reprezintă un impediment în ceea ce privește drepturile femeilor. „Gardienii bărbați reprezintă un sistem ne-islamic, umilitor pentru femei”, a spus Akeel. „Unii exagerează, profită de pe urma acestei legislații și fac abuzuri”, a mai spus el.