Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis îi trezește pe liderii PNL-USR-PLUS. Le-a spus condiția obligatorie!
Iohannis îi trezește pe liderii PNL-USR-PLUS. Le-a spus condiția obligatorie!

Iohannis îi trezește pe liderii PNL-USR-PLUS. Le-a spus condiția obligatorie!

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, luni, la ora 18,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, prima după alegerile locale de duminică.

 

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat, luni, pe organizatorii alegerilor locale și pe cetățeni pentru participarea la urne și nu în ultimul rând pe câștigători.

„Societatea românească acționează cu maturitate și înțelepciune. Victoria aparține în primul rând democrației românești. A fost și o mare victorie a dreptei. PNL și USR devin principalele elemente ale schimbării.

Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate în viața publică și un semnal clar că doar prin colaborarea, și pe viitor, a formațiunilor de dreapta, România poate să se dezvolte”, a spus Iohannis.

El a mai spus că PNL este cel mai mare partid din România, catalogând succesul PNL de la locale  ca fiind unul „istoric”

„Am avut o prezență bună la vot, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-o criză sanitară. Societatea românească acționează cu maturitate și înțelepciune.

În urma scrutinului pentru locale, victoria aparține democrației din România. Este o victorie majoră pentru dreapta românească. PNL și USR au arătat că există o schimbare în România, un val de dreapta, în timp ce PSD trece în opoziție, cu unul dintre cele mai slabe rezultate.

Pentru Partidul Național Liberal este un scor istoric, cea mai bună performanță electorală din ultimii 30 de ani. Felicitări! Sunteți astăzi cel mai mare partid din România. V-ați câștigat credibilitatea prin muncă și prin responsabilitatea cu care v-ați asumat gestionarea a celei mai grele crize pe care o traversează România. Votul pe care vi l-au dat ieri românii arată și că administrațiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate în cât mai multe localități.

Pentru USR PLUS, o formațiune tânără, la început de drum, este de asemenea un scor foarte bun. Felicitări! Aţi dovedit că perseverența și proiectele bine pregătite vă pot consolida ca partid și vă pot asigura un loc important pe scena politică. Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate în viața publică, pentru politicieni maturi și administratori competenți. Este, de asemenea, și un semnal clar transmis de cetățeni că doar prin colaborarea și pe viitor a formațiunilor de dreapta România are șansa să se modernizeze și să se dezvolte.

Românii au votat pentru o direcție nouă, a bunului simţ, a respectului față de cetățean, a democrației. Oamenii își doresc comunități administrate de lideri competenți care își țin promisiunile și își asumă răspunderea oricât de dificilă ar fi, indiferent de circumstanțe. Administrația publică locală trebuie reconstruită pe o serie de piloni fundamentali, precum transparență, integritate, profesionalism, toate puse în slujba unui principiu esențial: interesul public. Românii au arătat că sunt din ce în ce mai implicați în viața comunităților și mai interesați să ia parte la procesul decizional.

Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor la acest scrutin și interesul crescut pe care l-au arătat pentru alegeri. Indiferent de culoarea politică, cei care au câștigat încrederea alegătorilor sunt obligați să livreze ceea ce se așteaptă de la ei, și anume o administrație publică locală eficientă, performantă, care să garanteze și să ofere prosperitate”, a spus președintele.

Nici eternul dușman, PSD, nu a fost uitat: „Votul de ieri a reprezentant un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței ridicate timp de decenii la nivel de politice de stat de PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni PSD se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Victoria dreptei la locale este deosebit de importantă, fără precedent, dar este doar o victorie de etapă”.

„Dragi români, mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmată la alegerile din decembrie, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetățenilor să mai producă daune ireparabile. Doar în acel moment vom avea toate premisele care să permită României să se modernizeze cu adevărat. Avem mare nevoie de o nouă majoritate, credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de așteptate și de necesare.

Printre acestea se numără și modificarea legii, care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esențial pentru a garanta, în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral, o mai mare legitimitate celor care vor administra orașele și comunele timp de patru ani.

Îi felicit pe toți cei care au câștigat mandate la alegerile de ieri, dar îi avertizez că nu vor avea deloc o misiune ușoară, pentru că așteptările oamenilor sunt foarte mari. Îi îndemn așadar să-și onoreze toate promisiunile cu onestitate și responsabilitate, pentru a demonstra că se află în mod real în slujba celor care le-au încredințat destinele comunităților în care trăiesc.

În încheiere, fac totodată un apel către autoritățile locale să organizeze tranziția de putere la nivel administrațiilor cât mai rapid și fluent. Ne aflăm în plină criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19, și de implicarea tuturor factorilor centrali și locali depinde modul în care reușim să gestionăm această situație complicată, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: