Evenimentul Zilei > Actualitate > Federer – „Regele“
Federer – „Regele“

Federer – „Regele“

Elvețianul a cucerit, ieri, al 18-lea titlu de Mare Șlem din carieră, după ce l-a învins pe Rafael Nadal, în finala de la Australian Open, cu scorul de 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3

Primul turneu de Mare Șlem al sezonului, Australian Open, s-a încheiat, ieri, cu o victorie de senzație a elvețianului Roger Federer. La capătul unui meci dramatic, decis în cinci seturi, tenismenul în vârstă de 35 de ani din „Țara Cantoanelor“ s-a impus în fața ibericului Rafael Nadal (30 de ani/locul 9 ATP), cu scorul de 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3, după trei ore și 40 de minute de joc. A fost un duel mult așteptat pentru întreaga suflare a „Sportului Alb“, care i-a adus față-n față pe cei mai titrați jucători, într-un nou episod dintr-o rivalitate istorică.

Recordman incontestabil

Cap de serie numărul 17, Federer și-a trecut în palmares, astfel, cel de-al 18-lea titlu de Mare Șlem din carieră (record absolut!), în timp ce „Rafa“ a rămas doar cu 14, fiind la egalitate cu legendarul Pete Sampras. Laudele pentru efortul depus la Melbourne le revin ambilor jucători, deoarece în ultimele șase luni s-au confruntat cu accidentări severe. Elvețianul s-a întors după o operație la genunchi, iar spaniolul venea și el după o accidentare la încheietură.

Nadal conduce la „directe“

Astfel, Federer și-a trecut ieri în palmares al cincilea trofeu la Australian Open (după cele câștigate în 2004, 2006, 2007 și 2010), în timp ce Nadal are doar un succes în marele „bal“ de la Antipozi, în 2009. Practic, este primul titlu de asemena anvengură cucerit de elvețian, după o pauză de cinci ani (Wimbledon 2012). Cei drept, după această finală, bilanțul întâlnirilor directe rămâne în favoarea jucătorului din Spania, 23-12. La capitolul „directe“ la un turneu de Mare Șlem, tot „Rafa“ are prim-planul: scor 9-3.

După încheierea finalei, lui Roger Federer nu i-a lipsit nici de această dată fair-play-ul, și a avut numai cuvinte de laudă la adresa rivalului său: „În primul rând, vreau să-l felicit pe Rafa, pentru că nimeni nu ne oferea vreo șansă înaintea turneului. Eu m-aș fi declarat mulțumit chiar dacă pierdeam, în condițiile în care am revenit după o pauză lungă. Am muncit enorm să ajung din nou la acest nivel, știu că și Rafa a făcut la fel, iar tenisul are nevoie de el în continuare“.

De partea cealaltă, Nadal a vorbit și el la superlativ de adversarul său de ieri: „Îl felicit pe Roger, e fantastic cum joacă după o pauză atât de lungă. Cu siguranță ai lucrat foarte mult pentru a ajunge la acest nivel de tenis. Sper să am un sezon foarte bun. Voi încerca să iau din nou trofeului învingătorului în viitor“. Ediția 2017 a Australian Open a beneficiat de premii-record, cu 14% mai mult față de edițiile precedente. Grație triumfului de ieri, Federer a fost recompensat cu un cec în valoare de 2,8 milioane de dolari.

Serena redevine lider WTA

La feminim, Serena Williams a ridicat, sâmbătă, deasupra capului titlul de la Melbourne, după ce a învins-o pe sora sa, Venus, în finală, cu 6-4, 6-4. A cucerit, așadar, al 23-lea titlul de Mare Șlem, depășind-o pe Steffi Graf (22), iar începând de astăzi va reveni pe prima treaptă a podiumului WTA, în locul lui Angelique Kerber.