FEDERALIZARE, soluție pentru a preveni DEZINTEGRAREA Marii Britanii
- Simion Oprescu
- 18 martie 2017, 17:00
Federalizarea Marii Britanii şi implementarea unei „a treia opţiuni” pentru viitorul Scoţiei ar putea garanta evitarea independenţei prin oferirea de atribuţii suplimentare, inclusiv în materie de tratate internaţionale, în contextul Brexit, consideră fostul premier laburist Grodon Brown.
El a propus, potrivit Mediafax ca Guvernul din Scoţia să primească prerogative în materie fiscală, în privinţa semnării de tratate internaţionale şi în stabilirea reglementărilor în domeniul agriculturii, pescuitului şi mediului.
Propunerile de federalizare ale lui Gordon Brown vin în contextul în care Nicola Sturgeon, premier al Scoţiei, a insistat cu privire la organizarea unui nou referendum pentru independenţa faţă de Marea Britanie, pe fondul dorinţei de a rămâne în Uniunea Europeană. Sturgeon susține că ignorarea, de către Guvernul de la Londra, condus de Theresa May, a solicitărilor Scoţiei, „va afecta iremediabil” structura constituţională a Marii Britanii.
Brown consideră că, în contextul în care, din cauza deciziei Londrei de ieşire din UE, apar tot mai multe apeluri la independenţă în Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, există riscul destrămării Marii Britanii. „O nouă a treia opţiune poate unifica Marea Britanie şi poate pune capăt conflictului cu tendinţe de divizare care va continua să ne destrame. A venit timpul să depăşim disensiunile şi extremismul generate de un conservatorism inflexibil şi puternic aflat în război cu un naţionalism intransigent şi chiar mai dur”, a afirmat Brown.
Marea Britanie, formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, s-a pronunţat, la limită, în iunie 2016, pentru ieșirea din UE. La acel referendum, însă, majoritatea locuitorilor Scoţiei au votat contra Brexit.
Și lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord vorbesc despre intenția de a redeveni independente, pentru a rămâne în UE